Färre vill jobba på restaurang - fler vill läsa teknik

Behörigheten till gymnasieskolorna i Mjölby kommun ökade i år jämfört med föregående år.

I år tog gymnasieskolorna Dackeskolan och Kungshögaskolan emot 272 nya elever.

I år tog gymnasieskolorna Dackeskolan och Kungshögaskolan emot 272 nya elever.

Foto: Nathalie Wahlbeck

Mjölby2020-09-18 19:00

Det berättar Kristina Lohman, verksamhetschef för gymnasieskola och vuxenutbildning i Mjölby kommun. 

– Den stora skillnaden i år är att vi har en grundskola med bättre resultat. Vi har färre elever på vårt introduktionsprogram. Vi har ungefär 35 elever jämfört med 70 förra året. Det är viktigt att eleverna når målen i grundskolan och blir behöriga till gymnasiet. Vi arbetar för att fler elever ska få en utbildning på gymnasienivå, säger hon.

Mjölby kommuns två gymnasieskolor, Dackeskolan och Kungshögaskolan, tog emot 272 elever i år. Enligt Kristina Lohman har söktrycket varit lika stort på båda skolorna. Dackeskolan har haft ett stabilt söktryck under en längre tid. Ett trendbrott är att fler elever valt teknikprogrammet och naturvetenskapsprogrammet på Kungshögaskolan.

– Vård- och omsorgsutbildningen är mindre populär. Det är alldeles för få elever som vill läsa till undersköterskor. Det är en trend som man kan se på fler ställen i landet, säger Kristina Lohman.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Dackeskolan hade färre sökande i år jämfört med tidigare.

– Intresset för den utbildningen har minskat, men samtidigt har den hög kvalitet. Inom hela Östergötland ser vi en trend att färre väljer restaurang- och livsmedelsprogrammet.

En utmaning är att få fler av Mjölbys ungdomar att studera på hemmaplan.

– Vi står inför en utmaning nästa vår. Vi kan inte marknadsföra våra utbildningar på samma sätt i Östergötland på grund av rådande pandemi, säger Kristina Lohman.

Karta: Kungshögaskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!