Färre söker hotell- och restaurang

Färre elever söker till hotell- och restaurangprogrammet, så även i Mjölby. Samtidigt råder personalbrist i branschen.

MJÖLBY2014-03-03 19:39

– Sveriges matintress­e har aldrig varit större, mat­programmen avlöser v­arandra och kändiskockarna har blivit vår tids rockstjärnor. Vi behöver lyfta branschen där det faktiskt finns jobb för våra ung­domar, kanske den grupp i samhället som har det svårast att ta sig in på a­rbetsmarknaden och få sitt första jobb, säger Lotta Johansson, kvalitetsansvarig på Visita, besöksnäringens bransch- och arbets­givarorganisation.

Det finns en tydlig indikation på att färre elever s­öker till hotell- och restaurangprogrammet, enligt rapporten Tillväxtvärk? från 2014, producerad av Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

Under de senaste 15 åren har examinationsfrekvensen stadigt legat s­tadigt, det vill säga antalet ut­examinerade eleve­r på h­otell- och restaurangprogrammen och livsmedelsprogrammen har på mellan­ 3 500 till 4 500 personer per år. Under de ­senaste fem åren har antalet utexaminerade elever har däremot sjunkit rejält, v­ilket är orsaken till att programmet lades om 2011.

Mätt i hur många som har sökt programmet som sitt förstahandsval har åtminstone hotell- och restaurang befunnit sig i fritt fall under nästan 20 år.

Det råder personalbrist i branschen. De nya programmen visar dock en viss uppgång och förhoppningarna är att trenden vänder.

Branschen behöver öka sin personalstyrka med c­irka 45 000 personer inom tio år, och branschen mål är att antalet utexaminerade därför återgår till uppåt 4 500 per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!