– Sveriges matintresse har aldrig varit större, matprogrammen avlöser varandra och kändiskockarna har blivit vår tids rockstjärnor. Vi behöver lyfta branschen där det faktiskt finns jobb för våra ungdomar, kanske den grupp i samhället som har det svårast att ta sig in på arbetsmarknaden och få sitt första jobb, säger Lotta Johansson, kvalitetsansvarig på Visita, besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation.
Det finns en tydlig indikation på att färre elever söker till hotell- och restaurangprogrammet, enligt rapporten Tillväxtvärk? från 2014, producerad av Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.
Under de senaste 15 åren har examinationsfrekvensen stadigt legat stadigt, det vill säga antalet utexaminerade elever på hotell- och restaurangprogrammen och livsmedelsprogrammen har på mellan 3 500 till 4 500 personer per år. Under de senaste fem åren har antalet utexaminerade elever har däremot sjunkit rejält, vilket är orsaken till att programmet lades om 2011.
Mätt i hur många som har sökt programmet som sitt förstahandsval har åtminstone hotell- och restaurang befunnit sig i fritt fall under nästan 20 år.
Det råder personalbrist i branschen. De nya programmen visar dock en viss uppgång och förhoppningarna är att trenden vänder.
Branschen behöver öka sin personalstyrka med cirka 45 000 personer inom tio år, och branschen mål är att antalet utexaminerade därför återgår till uppåt 4 500 per år.