Det kan bli färre bilparkeringar vid nya bostäder men fler och mer lättillgängliga cykelparkeringar i Mjölby i framtiden. Det är en av de saker som tas upp i en rapport om hur kommunen ska arbeta för att lösa framtida parkeringsbehov när nya detaljplaner arbetas fram eller bygglov prövas.
– Vi har inte haft några riktlinjer för hur parkeringsfrågorna vid nybyggen ska lösas tidigare, säger Magnus Hultegård, planarkitekt på byggnadskontoret i Mjölby.
På uppdrag av byggnads- och räddningsnämnden har därför en arbetsgrupp tagit fram en nulägesanalys av parkeringsbehoven. Gruppen har tittat på sånt som arbetspendling, bilinnehav, vad som kan vara ett acceptabelt gångavstånd till en parkering för bilar respektive cyklar, parkeringsplatser vid bostäder och besöksanläggningar med mera.
– Syftet är att skapa en större tydlighet om vilka krav kommunen tänker ställa på hur parkeringar behöver anordnas. När det gäller bostadsparkeringarna har vi baserat förslaget på statistik om bilägandet i kommunens olika delområden. När det gäller arbetsplatsparkeringarna bygger talen på en motsvarande analys av var folk bor och jobbar.
Ungefär 40 procent av dem som bor i Mjölby jobbar också på orten. Motsvarande siffra för Mantorp respektive Skänninge är 30 procent, enligt rapporten. Och enligt en resvaneundersökning som regionen gjort sker bara ungefär 10-15 procent av arbetsresorna i Mjölby med cykel. Målet, enligt rapporten, bör vara att minst 20 procent av dem som både bor och arbetar i kommunen ska kunna parkera sin cykel vid sin arbetsplats. Dessutom ska man kunna parkera sin cykel både säkert och lättillgängligt hemma vd bostaden. Bilen ska kunna långtidsparkeras på ett rimligt avstånd från hemmet. Om kommunen måste göra en prioritering ska det vara enklare att nå och parkera sin cykel än sin bil.
– Även om det aldrig varit huvudfokus att få fler att cykla så har vi sneglat på kommunens vision om minskad arbetspendling när vi tittat på behoven, säger Magnus Hultegård.
Bilpooler, samordning och samutnyttjande av parkeringar för att effektivisera markanvändningen är andra aspekter som tas upp i rapporten som nu är ute på remiss i olika nämnder och förvaltningar, Bostadsbolaget, Fastighetsägarnas lokalförening och FAMI (Fastighets AB Mjölby Industribyggnader). Senast 1 april ska synpunkter ha lämnats till kommunens byggnads- och räddningstjänst.