Allt fler vill få hjälp att minska el-kostnaderna

Energikrisen sätter spår hos kommunens energirådgivare. Kalendern har aldrig varit så fulltecknad med hembesök som det här året.

Luftvärmepump är ett bra komplement till direktverkande el berättar Ann-Christin Nilsson Cedermo vid besöket hos familjen Hederberg Kull, som består av Maja, Jesper och lilla Elmer.

Luftvärmepump är ett bra komplement till direktverkande el berättar Ann-Christin Nilsson Cedermo vid besöket hos familjen Hederberg Kull, som består av Maja, Jesper och lilla Elmer.

Foto: Annica Hesser

Mjölby2022-09-27 17:00

Sedan energikrisen kom har Ann-Christin Nilsson Cedermo haft fullt upp. Många boende i Mjölby vill nyttja kommunens tjänst att få rådgivning i hemmet för att se över el- och energiförbrukningen.

– Nu gör jag det nästan på heltid, säger hon.

Den här dagen ska hon besöka familjen Hederberg Kull som bor i ett enplanshus i bostadsområdet Slomarp i Mjölby. Jesper och Maja tar emot med åtta månader gamla sonen Elmer på armen. Huset värms upp med direktverkande el, en värmelösning som är extra drabbad när elpriserna skenar.

– Det är bra att ni har en luftvärmepump, det är en bra komplettering. Det minskar inköpet av el för värme med cirka 50 procent beroende på vilken planlösning man har. Och bra att ni håller dörrarna öppna så luften sprider sig, säger Ann-Christin.

Familjen har bott i huset, som är byggt på 70-talet, i tre år. Då var direktverkande el en billig lösning. Men någon vidare isolering i golvet prioriterades inte, berättar Ann-Christin. Därför var det med glädje som paret konstaterade att förra ägaren hade lagt in golvvärme i köksdelen, badrummen och i en utbyggnad med tvättstuga samt tilläggsisolerat grunden innan de lade in golvvärmen. Dessvärre är de el-uppvärmda.

– El-golvvärme är en riktig energitjuv, säger Ann-Christin.

Nu har de sänkt värmen i några av rummen och det drar lite kallt på golvet i den största umgängesytan. Men där står kaminen som kan värma extra.

– Elmer har lite varmare i sitt rum och så har vi höjt lite i vardagsrummet, säger Maja som är mammaledig.

undefined
Jesper Hederberg Kull får råd av Ann-Christin om vad man kan tänka på när man skaffar solcellsanläggning.

Jesper berättar att de förra vintern fick en chock när de fick el-räkningen för december.

– Den ökade från 4 000 till 8 000 kronor. Nu vill vi skaffa solceller och har fått in lite anbud och en offert. 

Paret har också skaffat laddbox för den nya hybridbilen vilket gör att solceller kan bli en bra lösning. 

När man ska jämföra offerter är Ann-Christins råd att räkna ut priset per kiloWatt.

– Annat som är viktigt är att först kolla så att taket är i bra skick.

En fråga hon ofta får handlar om man ska skaffa batteri till solcellerna för att kunna lagra el som produceras.

– Just nu är det 50 procent rabatt med gröna skatteavdraget på batterilösningar. Frågan är om man vill skaffa sig det nu eller vänta. Är man osäker är en hybridväxelriktare ett bra alternativ. Då slipper man byta växelriktare om man vill ha ett batteri längre fram. 

Många växelriktare är anslutna till appar där man kan följa sin egen elproduktion. Vill man se hur mycket el man själv använder och säljer på nätet kan man komplettera med en så kallad smartmeter. 

Ibland har Ann-Christin med en värmekamera för att se om det drar vid fönster och liknande. Altandörrar med en spånskiva i har ofta snål isolering och då kan det vara värt att dra för gardiner, säger hon. 

undefined
Ett råd är att se över husets uppvärmnings- och ventilationssystem, berättar Ann-Christin Nilsson Cedermo, energi- och klimatrådgivare på Mjölby kommun.

– Och det är bra att se över vad man har för uppvärmning i huset. Luftvärmepumpar är ofta en bra lösning om man har direktverkande el och inte kan ha fjärrvärme eller bergvärme. 

Men det gäller att hålla filtren rena och dra ned temperaturen på elementen några grader så det är värmepumpen som levererar.

Ann-Christins råd är också att man ser över sitt el-abonnemang. I dag finns många varianter där man kan få mer kontroll över sin kostnad. Men vissa abonnemang kräver lite mer aktivt arbete, som att följa el-priserna på marknaden

– På så vis kan man planera att köra tvätt- och diskmaskin när det är som billigast, säger Ann-Christin.

Tips – var energismart!

Några av Ann-Christine Nilsson Cedermos råd:

Sänk inomhustemperaturen. En grad minskar energianvändingen med fem procent. 

Håll prylar och möbler borta från elementen. Häng upp draperier framför ytterdörr och altandörr.

Släck lampor i rum du inte är i – byt till LED-lampor. 

Diska i diskmaskin (och fyll den)! Att diska för hand drar fyra gånger mer energi. 

Vädra smart, hellre mycket under kort tid. Stäng av element under tiden.

Skippa tumlaren och häng tvätten.

Frosta av frysen om det är mycket is.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!