Både politiska partier och föreningsliv kämpar med att föryngra bland förtroendeuppdragen. Att jobba ideellt eller med små arvoden lockar inte så många yngre idag.
Men i vissa familjer verkar engagemang och lokalpolitik gå i arv. En titt på listan på ledamöter i Mjölbys fullmäktige visar exempel på att flera i samma familj, eller flera generationer i samma släkt är eller har varit representerade.
Familjen Kellander i Mantorp är en sådan. Där finns flera generationer politiker, om än inte samtidigt. Men Jim Kellander, 74, och dottern Kristin – eller Ninni som många kallar henne – 42, är båda politiker i Mjölby. Jim sitter i tekniska nämnden och Ninni är ordförande i kultur- och fritidsnämnden och sitter även på ett av Liberalernas mandat i fullmäktige.
– Men det politiska engagemanget går längre tillbaka i generationerna, berättar Jim Kellander.
Jag träffar dem båda i Grönkulla, Ninnis familjs hem ett par kilometer utanför Mantorp. Vyn från vardagsrumsfönstret är en skön grön dal, en välbetad hästhage där hinder för fälttävlan ställts upp. Altanen blir nästan som en läktare.
Jims morfar Kalle var bysmed i Fettjestad, Gammalkil. Han engagerade sig i det liberala partiet som före 1934 var uppdelat i två, Sveriges liberala parti och Frisinnade folkpartiet. Han var socialt intresserad och satt i fattigvårdsstyrelsen i landskommunen Gammalkil. Hans farfar var kyrkvärd vilket också var ett förtroendeuppdrag, till exempel skötte man räkningen av kollekt.
– Jag växte upp i en lanthandlarfamilj i Mathem, Östra Tollstad. Man hade entreprenörsandan och fri företagsamhet med modersmjölken. Mina föräldrar jobbade varje dag i veckan, och det var inte tal om semester. Far Sture satt i socialnämnden och fullmäktige i Vifolka kommun som 1971 gick upp i Mjölby.
Det var en öppen anda i familjen. I lanthandeln kom det ständigt folk, många dröjde sig kvar och pratade och diskuterade allt.
Ninni menar att den öppna dialogen präglat hennes uppväxt också. Det i kombination med det rika föreningslivet i Mantorp var en grogrund för att aktivera sig politiskt. Systern Anna aktiverade sig i gymnastiken, och Ninni kom in i politiken – inte minst engagerade frågan om ny idrottshall.
– Hemma hade vi utrymme att tycka, att argumentera och att följa upp tankegångar. Jag trodde nog att alla barn hade föräldrar som gick på fullmäktige på tisdagkvällar, säger Ninni.
När Anna drog igång barngymnastiken, fanns det inga tider i hallen.
– Jag blev upprörd över att killarna per automatik fick de bästa tiderna i hallen, medan barn och flickor fick sena kvällstider. När det blev en plats ledig i kultur- och fritidsnämnden kom jag in där 2008. Mantorp har alltid varit hästar och bollar. Men det behövdes plats även för dem med andra intressen. Gymnastiken visade att det fanns ett stort behov, säger hon.
Entreprenörskap betyder att jobba för sig själv. Men politik och föreningsliv innebär att man jobbar för andra.
– Det finns en likhet mellan föreningar och politiken. Man lägger ner tid för andra, menar Jim.
Det är inte alltid ett tacksamt arbete. Politik går långsamt. Det finns alltid mer man kan göra. Allmänheten, väljarna, vill ofta ha allt nu. I resten av samhället går allt fortare och fortare. Men politik måste ta tid ibland, menar Ninni.
– Det tog 20 år att få cykelvägen mellan Mantorp och Mjölby. Nu väntar vi på fortsättningen mot Linköping, säger Jim.
Förra mandatperioden satt L i opposition, men från 2018 är de med i fempartikoalitionen med bland andra S.
Är det så att ni måste försvara er nu?
– Det händer, men jag tycker inte att det är så stor skillnad. Vissa i partiet var kritiska till samarbetet i majoriteten, men så här i slutet av mandatperioden ser vi att vi fått igenom mycket av vår politik. Det skulle vi inte fått om vi varit kvar i opposition, säger Ninni.
Jim menar att de ideologiska skiljelinjerna inte är så stora på kommunnivå. En viss oro känner de båda för att partiets kräftgång på riksnivå ska påverka det lokala valresultatet i höst. Nu hoppas de på en Johan Pehrson-effekt och lokalt i Mjölby har L en stark ställning, inte minst i Mantorps valkretsar. Nästan 28 procent i Viby.
Kommer det fler Kellander-politiker?
– Haha, vi har ju en med mycket åsikter och handlingskraft. Hon blir nog chef i alla fall, säger Ninni Kellander med ett skratt och syftar på nioåriga dottern Alice.