Facket tar strid om kök

Personalen på Slomarps kök vet inte om de har jobb efter årsskiftet. Kommunal anser att ett fel har begåtts vid upphandlingen när kommunen lade ut demensboendet på entreprenad.

Mjölby2014-12-11 07:07

– Förhandlingar pågår, säger Marie Särud, ordförande på Kommunal i Mjölby.

Exakt vad förhandlingarna med entreprenören Norlandia Care går ut på vill hon däremot vänta med att klargöra tills resultatet är klart.

– Något är tokigt och vi har fått frågor om det av våra medlemmar. Därför har vi gjort en förhandlingsframställan till Norlandia, säger hon.

Enligt Marie Särud hade det varit aktuellt med ett övertagande även för de köksanställda, enligt Las paragraf 6B (Se faktaruta). Detta vill facket nu få prövat eftersom facket misstänker att kommunen kan ha gjort ett misstag.

– Jag vet att Kommunal har uppfattat det så, säger Pirjo Ohvo, chef för omsorgs- och socialförvaltningen på Mjölby kommun.

Kommunen har ingen kökspersonal på Slomarp, de är anställda av Sodexo som driver kost och restaurang på uppdrag av kommunen. Därför anser inte Pirjo Ohvo att kommunen har något arbetsgivaransvar för kökspersonalen.

Sedan 1 december drivs demensboendet av Norlandia, men de köksanställda från Sodexo svävar fortfarande i ovisshet om sin framtid.

­Avtalet med Sodexo har sagts upp eftersom Norlandia också ska ta över restaurangen från årsskiftet. Endast kökschefen Christian Moborg är än så länge lovad fortsatt anställning.

De övriga ska få besked så fort som möjligt, men självfallet vill Norlandia ha kvar så många av den gamla personalen som möjligt, lovade verksamhetschefen Susanne Hallberg Brandt i samband med invigningen.

Kökschefen Christian Moborg är inte glad åt situationen när Corren kontaktar honom under tisdagen.

Det är inte optimalt att ännu inte ha fått veta vilken personal han har efter 1 januari, men han skulle få besked snart, berättar han.

Corren har också varit i kontakt med några i den övriga kökspersonalen, som uttryckt kritik tidigare, men nu önskar de inte uttala sig längre.

– Det de vet är att de är uppsagda från 1 januari. Jag beklagar om de tycker det är sent. De är välkomna att prata med mig. Jag finns i samma hus. Jag jobbar för fullt med att rekrytera, säger Susanne Hallberg Brandt som inte delar fackets uppfattning att Norlandia är skyldiga ta över den nuvarande personalen.

Tjänsterna har varit utannonserade sedan i höstas, vilket personalen vet om. Nu under denna vecka håller hon på att intervjua alla de som sökt.

För närvarande finns fyra anställda utöver kökschefen, två heltid, två deltid, utöver timvikarier och de funktionsnedsatta som hjälper till. Susanne Hallberg Brandt kan inte säga om bemanningen blir den samma, förutom att de funktionsnedsatta blir kvar som tidigare.

– Förändringar behöver göras, det finns ännu inget besked om hur många eller hur mycket de ska arbeta. Det är inte bara att arbeta på som tidigare, även om det har fungerat bra.

Gäller det du sade sist, att Norlandia vill ha kvar så många av den gamla personalen som möjligt?

– De som sades vid invigningen gäller fortfarande. Vi ska bemanna upp med kompetent personal, utifrån det behov vi har, professionell och erfaren personal, svarar hon utan att anse att det finns någon motsättning mellan dessa löften.

Övertagande enligt Las

Enligt den nya § 6 b gäller att vid övergång av ett företag, en verksamhet eller en del av en verksamhet från en arbetsgivare till en annan, övergår rättigheter och skyldigheter på grund av anställningsavtalet och anställningsförhållandet på den nya arbetsgivaren. Den tidigare arbetsgivaren är dock ansvarig gentemot arbetstagaren för ekonomiska förpliktelser som hänför sig till tiden före övergången. Regeln gäller även arbetstagare i allmän tjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!