Valet 2022
– Skolan har länge varit vår hjärtefråga som vi gick till val på 2018. Och den har vi fått gehör för under den här mandatperioden, säger Curt Karlsson, gruppledare för Liberalerna i Mjölby.
Efter valet 2018 fick inte den dåvarande majoriteten, som då bestod av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna, egen majoritet. Genom att bjuda in Liberalerna fick koalitionen 25 av de 45 mandaten och Handslag för Mjölby bildades. Och redan från början var partierna överens om att satsa på skolan för att höja elevernas resultat.
– Skolan är det enda övergripande målet som vi alla har satsat på och det är en styrka när hela den kommunala verksamheten mobiliserar på samma sak, säger Curt Karlsson, som tycker att det har gått bättre än han hade förväntat sig att ingå i Handslaget.
Koalitionen hann knappt bildas förrän den ökade resurserna till Elevhälsan. Att eleverna känner sig trygga i skolan hänger både ihop med den psykiska hälsan och möjligheten att uppnå kunskapsmålen.
– Tryggheten är delvis en förutsättning för att må bra och att klara skolan, säger Curt Karlsson. Och där har vi inlett ett bra arbete tillsammans med socialförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen.
Sex specialpedagoger har anställts och tvålärarsystemet, som Liberalerna kämpat för, har delvis införts.
– Det är fler skolor som har det idag, men det är varje rektor som bestämmer hur organisationen ser ut. Min uppfattning är i alla fall att där det har införts har det gett bättre resultat.
Även Birgitta Gunnarsson, gruppledare för Centerpartiet, tycker att satsningarna på fler vuxna i klasserna har lett till att skolresultaten har förbättrats.
– Vissa har två lärare i klasserna, andra har skapat andra system. Det viktiga är att det är fler vuxna i klassrummen och att varje barn blir sett, oavsett hur duktiga de är. Och jag tycker att vi har lyckats förbättra resultaten. Det går säkert inte fort men vi ser ändå att det har vänt, och det trots pandemin.
Arbetet med att höja kunskapen hos både barn och vuxna har genomsyrat alla förvaltningar, enligt Birgitta Gunnarsson. Som exempel tar hon planeringen och utformandet av den nya grundskolan, som den styrande kvintetten snabbt fattade beslut om att bygga.
– Även där har tänket funnits med, säger hon.
För Miljöpartiet har även placeringen av skolan varit viktig.
– Vi har krävt en ordentlig biologisk och ekologisk analys av placeringen och det har gjorts, säger Miljöpartiets gruppledare Kristina Post.
Hon framhåller vikten av att arbeta med Agenda 2030 på alla nivåer, inte minst i skolan.
– En del skolor jätteduktiga på det här, andra mindre duktiga, men det är en pågående process, säger Kristina Post och konstaterar att skolan är en viktig samhällsaktör.
– Som vi fostrar och lär upp våra barn, så blir vårt samhälle i framtiden.
Under mandatperioden har det även satsats extra resurser på vuxenutbildningen. Något som Birgitta Gunnarsson tycker är väldigt positivt:
– Jag är jätteglad för det, säger hon. Vuxenutbildningen är väldigt viktig både för den som vill byta bana i vuxen ålder och för våra nya svenskar.
Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby (S) är överens med de övriga och säger att kvintetten även har lyckats bra med att höja personaltätheten i förskolan och att rekrytera lärare till skolorna. Varje heltidsanställd legitimerad förskollärare ansvarar för i snitt 10,5 barn. Lägger man till annan personal så går det 5,5 barn per heltidsanställd.
– Vi låg bra till redan före den här mandatperioden så där har vi inte gjort jättestora förändringar, säger hon.
Enligt Cecilia Burenby är partierna överens om att det är viktigt med tidiga insatser.
– Vi vet ju att om man är med på banan så tidigt som möjligt så har man bättre förutsättningar framöver.
Även om partierna är överens för det mesta är det en sak Cecilia Burenby skulle vilja jobba ännu mer med:
– Det är för stor skillnad mellan de olika skolorna på vilka betyg man får. Här skulle vi vilja sätta in ännu mer resurser.
Birger Hagström som är gruppledare i Kristdemokraterna tycker inte att han så mycket att säga men konstaterar att partierna har varit överens om att satsa på skolan och hoppas att satsningarna ska fungera bra.
Om Handslaget kommer att fortsätta styra efter valet är upp till väljarna. Men alla gruppledare verkar nöjda med samarbetet.
– Det är högt i tak och alla blir lyssnade på, tycker Kristina Post.