Engagemang för asylsökande

Lars Engström är samordnare för evakueringsboendet för asylsökande i Skänninge. I tisdags kväll talade han över ämnet ”Att vara asylsökande i Mjölby”.

Lars Engström berättar om asylboendet på Trojenborgsskolan.

Lars Engström berättar om asylboendet på Trojenborgsskolan.

Foto: Anna Avdiakova

Mjölby2016-02-26 09:00

Lars Engström var inbjuden till Röda korset i Mjölbys årsmöte och inledde med att tacka föreningen.

– Tack för att ni finns, för det ni gör och hoppas ni orkar länge till.

På boendet i Skänninge finns i dag nästan bara familjer, den yngsta personen är 30 dagar och den äldsta runt 50 år.

Rakt upp och ner berättar han om varför de asylsökande på boendet flytt.

– Ingen av familjerna skulle ha flytt om det varit lugnt i Syrien. Jag har frågat varför de flytt och då har jag fått till svar att de inte står ut med att deras barn inte skulle ha en framtid. Så de har flytt för att barnen ska få en någorlunda ljus framtid.

Han förklarar hur situationen ser ut i dag med evakueringsboenden. Tanken är att asylsökande ska stanna där tre till fyra dagar när de först kommer till Sverige. Men som läget är i dag blir det mycket längre tid.

När Lars Engström började arbeta på boendet i Skänninge hade flyktingarna varit där en månad under väldigt enkla omständigheter. Eftersom de trott att de inte skulle behöva vara kvar så länge var stämningen av förklarliga skäl inte på topp. Den var bråkig, laddad och irriterad, enligt Lars Engström.

Men läget är förändrat i dag.

– Jag sa till dem att ”ni måste ta ansvar, jag ska göra allt jag kan, men ni måste också ta ansvar”. De började göra det och stämningen förändrades, säger Lars Engström.

Att de boende även har fått saker att sysselsätta sig med har bidragit till förbättringen. Bland annat har de börjat laga mat på helgerna. De barn som är i skolåldern har fått värdklasser som de får vara i, och de minsta får vara på en förskola. På måndag kommer det även startas svenskundervisning på boendet.

Lars Engström blir påtagligt rörd när han pratar om sin personal.

– De gör ett strålande jobb.

Han betonar att det inte bara är hans förtjänst utan det är personalen och de boende tillsammans som har bidragit till att situationen är annorlunda i dag än för drygt tre månader sedan.

– Migrationsverket har sagt att ni har sämst förhållanden i Östergötland, men den bästa stämningen, säger Lars Engström.

En av årsmötets åhörare frågar Lars Engström vad som konkret kan göras för att hjälpa till. Han svarar att man kan till exempel bjuda hem en familj ifrån boendet.

– De asylsökande är oerhört sugna på att bygga relationer och vill gärna vara vänner med svenskar, säger Lars Engström.

Han berättar också att de är i behov av materiella saker, som skor till de boende.

Lars Engströms engagemang lyser igenom hela kvällen i det han berättar.

– Lasse är som en pappa för alla, säger George Antar, verksam på evakueringsboendet i Skännige.

Även Röda korset gör sin del för att hjälpa flyktingarna. Bland annat har de lämnat kläder till boendet i Skänninge.

– Nu har vi ett behov av att få in tonårskläder framför allt till ensamkommande flyktingbarn som får komma till Kupan (Röda korsets secondhandbutik red. anm) och hämta kläder.

På årsmötet närvarade 18 personer och tre personer i styrelsen lämnade sina poster, vice ordförande Linnéa Bergström, ledamoten Kerstin Holmér och ersättaren Sonja Sterner. De två sistnämnda blev avtackade på mötet.

På mötet beslutades bland annat att organisationen ska skicka 25 000 kronor till katastrofhjälpen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!