Energirådgivaren siktar på fler infoträffar i höst

Intresset för solenergi är stort bland Mjölbyborna och nu planerar kommunen för en repris av de föreläsningsserierna som hållits de senaste åren.

Det finns en hel del nytt i regelverket som kan vara bra att känna till och Ann-Christin Nilsson Cedermo, energi- och klimatrådgivare på Mjölby kommun, siktar på att arrangera nya infoträffar med fokus på solenergi.

Det finns en hel del nytt i regelverket som kan vara bra att känna till och Ann-Christin Nilsson Cedermo, energi- och klimatrådgivare på Mjölby kommun, siktar på att arrangera nya infoträffar med fokus på solenergi.

Foto: Annica Hesser

Mjölby2023-08-18 05:00

Ann-Christin Nilsson Cedermo, energirådgivare i Mjölby kommun får ofta frågor om vad man ska tänka på om man vill skaffa solceller. Det var också en anledning till att hon tog initiativ till infoträffarna som hölls under hösten 2022 och våren 2023.

– Solcellsföreläsningarna vi hade var fullsatta och många ringer fortfarande med frågor. 

Det har införts en del nyheter under året. Bland annat har Mjölby kommun ändrat detaljplanerna för att underlätta för villaägare att skaffa solceller. Vi har tidigare berättat om hur kommunens detaljplaner har varit ett hinder för vissa villaägare att sätta upp solpaneler. De med rött tak fick inte, medan de med svart tak fick. Det som krävs är ett bygglov, enligt Ann-Christina Nilsson Cedermo:

– Bygglovskontoret har verkligen varit tillmötesgående och gjort vad de kan göra för att främja det. De har jobbat på hårt, för det tar tid att ändra i detaljplaner men de har ändå prioriterat det.

Hon märker att det fortfarande finns en okunskap om solceller bland allmänheten. 

– Jag brukar säga att det är ganska enkel teknik. Eller det är snarare fysik. Ljuset faller ned på solcellerna och då börjar elektronerna att vandra. De går dit belastningen finns så kokar man kaffe i sitt eget hus går de dit. Har man mer elektroner än man behöver så går de ut på nätet och in till din granne, och då säljer man det.

Tidigare fick man inte producera mer el än vad man använde på årsbasis, men efter att regeln togs bort kan man sätta upp mer effekt. Det ger en extra peng tillbaka när man gjort en så stor investering. Det mest lönsamma är att sälja när spotpriset är högt. Elpriset är inte alltid billigare under sommaren. I år har elpriserna varierat mycket. 

– Hade det varit för några år sedan och priset hade varit superlågt kanske det hade varit bättre att köpa solceller för eget bruk. Men nu när det varit så varierat och du får producera mer än du använder kanske man kan fylla upp sitt tak. Det som begränsar är takets storlek och säkringsstorleken. 

Ann-Christin Nilsson Cedermo råder villaägare att se till att få ett installationsmedgivande från elnätsägaren, ett kvitto på att de kan ta emot elen på nätet. Beskedet kan dröja upp till ett halvår från vissa elnätsägare. 

– MSE i Mjölby är snabba och brukar ge besked på några veckor. Men i några fall utanför Mjölby såldes anläggningar utan att vänta in medgivande och då får ägarna inte sälja överskottet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!