Idag är det potatisens dag i Mjölby, med en massa aktiviteter som kretsar kring denna gröda. Dackeskolans elever kommer bjuda på potatisbröd, potatissallad och potatis aioli.
– Den behöver mycket kärlek vår lilla knöl, säger Katarina Westlund lärare på Dackeskolan.
Vinnande knölTillsammans har eleverna Natacha Häll, Elin Engström, Nadine Carenlöv och Vendela Philipsson satt ihop en meny med Mjölbys symbol potatisen.
Nadine Carenlöv Vendela Philipsson vann tävlingen"Årets junior kockar i Östergötland" med sin varmrätt, med potatis som huvudingrediens när tävlingen avgjordes för ett par veckor sedan.
PotatisglassInne på Dackeskolan har de redan börjat att laga julmaten. Vid flera olika köksöar står elever och gör den ena patén efter den andra.
Men i ena hörnet står Natacha Häll och Elin Engström och gör en efterrätt.
Temat är potatis.
– Potatis går till det mesta faktiskt, säger Natacha Häll.
Elin Engström river en kokt potatis samtidigt som Natacha Häll har koll på grytan med socker. De gör potatisglass.
Stärkelsen binder– Det som är bra med potatis är att den binder så bra, säger Elin Engström.
Tillsammans blandar de ihop sockret, äggen, grädden och sist i med den rivna kokta King Edward potatisen.
Mmmmm, vad gott det luktar.
När glassen är klar komponerar de hela desserten. De börjar med en spegel av maräng upplagt på en östgötskt skärva av marmor. Sedan lägger de dit brownie-kakan, plommonkompotten, potatisglassen och toppar det hela med ett potatischips doppat i choklad.
Mums! Ja, det är gott. Visst känner man smaken av stärkelse i potatisen men det passar fint med den salta och karamelliga smaken.
Har potatisen någon framtid?
– Den kommer byta plats med grönsakerna. Det kommer vara mer grönsaker och mindre potatis på tallrikarna i framtiden, tror Natacha Häll. Både Elin Engström och Katarina Westlund instämmer.