"En del elever mäktar inte med att vara hemma"

Skolkurator Sara Karlström är orolig för Kungshögaskolans elever. Det är många som inte mår bra av att ha undervisning på distans.

"Det sociala samspelet är viktigt för ungdomarna", säger kurator Sara Karlström.

"Det sociala samspelet är viktigt för ungdomarna", säger kurator Sara Karlström.

Foto: Anna Bennich

Mjölby2021-01-23 11:00

Kurator Sara Karlström hoppas att "Kaffis" på Kungshögaskolan snart ska fyllas av elever igen. Inte bara för att hon gillar dem utan för att många inte mår bra av att undervisas på distans. 

– En del trivs jättebra med att ha distansundervisning, men de är få, säger Sara Karlström när vi träffas en eftermiddag i en ganska öde gymnasieskola för att prata om hur pandemin påverkat eleverna. Och Sara Karlström är orolig. Många elever längtar tillbaka till skolan, längtar efter att få träffa kompisar men också efter att få ha lektioner som vanligt. Andra känner stress för studierna, har svårt att få studiero hemma eller behöver helt enkelt vila från sin hemsituation. 

– Det här har pågått så länge nu och i den här åldern är det sociala samspelet jätteviktigt. En del av eleverna som är duktiga på att hålla på restriktionerna, och som annars klarar av att hålla huvudet ovanför vattenytan, kanske inte riktigt mäktar med den här tillvaron. 

Sara Karlström vill inte riktigt prata om att det handlar om psykisk ohälsa. 

– Det är ett svårt begrepp, säger hon. Jag tror att det är mer accepterat idag att prata om hur man mår. Och det gäller också killar. I den här åldern känner man en massa oro även utan pandemin. Det är en period i livet när man håller på att bli vuxen. Men det är extra tufft för många nu. Bara att gå upp på morgonen och klä på sig kan vara svårt för en del. Men vi trycker på att de ska gå upp, klä på sig och äta frukost så att de får struktur på dagen.

undefined
"En del elever mäktar inte med att vara hemma", säger Sara Karlström.

Hon berättar att hon får många samtal, mejl och sms från elever som behöver prata med någon. Även elever som annars inte har hittat till henne under den här perioden.

– Min upplevelse är att många mår sämre nu. De får inte ihop sina studier och har svårt att få ihop det man behöver. Många treor känner stress och är oroliga för sina betyg, för att de inte kan prestera på den nivå de behöver. Och de är oroliga för sin examen. Hur blir det med studenten, blir det någon? Studenten är superviktig för dem. 

Skolan är dock inte helt stängd. Elever som går språkintroduktion eller introduktionsprogram går på skolan och för elever som har svårt att få tillvaron att gå ihop hemma skapar skolan individuella lösningar. 

– Vi är snabba på att fånga upp elever som vi märker har behov av det. Vi har ett bra uppbyggt system för att hitta dem.

Hon poängterar att även mentorerna och de övriga lärarna är duktiga på att hålla koll på eleverna och fånga upp dem som behöver stöd.

– Vi har ett gott samarbete med dem. Det finns ett bra tänk kring det här. Och rektorerna gör små filmer där vi ibland är med för att visa att vi finns för eleverna.

Hon tror också att det är lättare att fånga upp eleverna i Mjölby än i en storstad.

– Man blir mer synlig här, säger Sara Karlström.

Trots att eleverna på gymnasiet haft distansundervisning stora delar av vårterminen och höstterminen visar statistik att närvaron ökat i jämförelse med läsåret 2018-2019. 

– Ja, det stämmer. Kanske beror det på att det är lättare att närvara på distans om man är lite snuvig till exempel. Och så håller vi ju supernoga koll på närvaron nu.

undefined
Cykelstället är nästan tomt på Kungsghögaskolan nu när eleverna inte får komma dit.

Nu ser Sara Karlström fram emot att träffa eleverna igen efter torsdagens nya rekommendationer, även om det dröjer något innan de kommer tillbaka och då bara delvis.

– Vi längtar efter er, utbrister Sara Karlström innan vi skiljs åt.

Karta: Kungshögaskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!