Han lyfte Mjölbys blåsmusik till nya oktaver

Tio år gammal bad han att få vara med i Mjölby Folkskolors gossmusikkår. För ett par veckor sedan avled Svante Johansson, 82 år gammal.

Sven-Åke Svante Johansson var med och gjorde Mjölby till en framstående musikkommun. Han avled 18 oktober efter en tids sjukdom, 82 år gammal. Bilden är från 2013.

Sven-Åke Svante Johansson var med och gjorde Mjölby till en framstående musikkommun. Han avled 18 oktober efter en tids sjukdom, 82 år gammal. Bilden är från 2013.

Foto: Mia Karlsvärd

Mjölby2021-11-08 20:00

Svante var hans smeknamn. Han hette Sven-Åke egentligen och var Mjölbygrabb. Musiken fanns redan i hans hem. Från början var det en hobby för honom, men sedan utbildade han sig till kantor och fick 1971 i uppdrag att starta Mjölby musikskola som han byggde upp och utvecklade. Han undervisade även på Lunnevads folkhögskola på 80- och 90-talet.

Parallellt med det har han engagerat sig i Mjölbys orkesterverksamhet. ABF:s musikkår ombildades på 60-talet till Mjölby Stadsmusikkår och från 1969 var han huvuddirigent där. Gossmusikkåren blev Mjölby ungdomsmusikkår, där inte längre bara gossar var välkomna. Också där spelade han några år. Han har även varit med i dansband och startade Mjölby storband 1966. Även Boxholms musikkår var han aktiv i och ledare för.

2019 gav han ut boken om sitt musikliv ihop med musikvännerna Sune Björk och Rolf Nilsson, den senare också nyligen bortgången. I samband med boklanseringen intervjuade Corren Svante. Då berättade han bland annat om hur stolt han var över sönernas musikaliska framgångar, liksom barnbarnens. Av de tre sönerna satsade två på yrkeskarriärer inom musik, Tomas Herrgårdh, som var chef för Östgötamusiken fram till sin död 2016, och klarinettisten Niklas Hakegård.

Sune Björk lärde känna Svante redan i ABF:s musikår 1956.

– Svante menade att det är en helt annan sak att vara dirigent i en fritidsorkester, än i en proffsorkester. Man måste ta mer hänsyn och kan inte ställa samma krav, säger Sune Björk, men samtidigt höjde han kvalitén i Stadsmusikkårens som mer och mer kom att spela seriösa verk och specialskriven blåsorkester- och storbandsmusik.

– Han lyckades entusiasmera musikerna i orkestern. Han arrangerade själv om stycken, särskilt när orkestern besöktes av gästande solister, säger Sune.

Tina Herrgårdh är Svantes svärdotter och chef för Mjölby kulturskola. Hon minns honom som en person som jobbade jämt och hade koll på allt i huvudet.

– Han var idog. En eldsjäl. Även som pensionär var han ofta på musikskolan och hjälpte till, säger Tina.

Före -72 skedde undervisningen i ungdomsmusikkårens regi. Barnen slussades in i orkestern, äldre elever hjälpte de nya. Det var troligen därför Mjölby var förhållandevis sen med att starta kommunal musikskola.

Svante Johansson var även drivande bakom sommarmusik i Gästis som startade i slutet av 90-talet, ihop med köpmän, Rotary och Bostadsbolaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!