Elisa, 3, lekte i gräset – blev biten av huggorm

Föräldrar har flera gånger önskat att gräset på Sörby förskola ska klippas oftare just för att det är så mycket huggorm i området. Nyligen gjorde förskolepersonalen dessutom en felanmälan om det höga gräset.

Elisa, 3, blev ormbiten på förskolan och hennes mamma Madelene tycker att kommunen inte tagit önskemålet om att korta gräset på allvar.

Elisa, 3, blev ormbiten på förskolan och hennes mamma Madelene tycker att kommunen inte tagit önskemålet om att korta gräset på allvar.

Foto: Annica Hesser

Mjölby2023-06-08 05:00

Elisa, 3, lekte vid förskolans mer vildvuxna grönområde när hon plötsligt fick ont i handen och blev ledsen. Hon sprang till en pedagog som snart misstänkte att det kunde vara ett huggormsbett. Samtidigt var Elisas mamma Madelene Martinsson på väg att hämta sin dotter. När hon kom fram var det full uppståndelse, snart var ambulanspersonal plats som gav Elisa en tablett och konstaterade att de behövde åka in till sjukhus. 

Vi träffar familjen hemma i Mjölby när de nyss fått lämna sjukhuset. Elisa springer runt och kämpar med att öppna de runda kakburkarna som de ska ha till fikat.

– Läkarna sade att man ibland kan få torrbett, alltså att ormen inte sprutar ut så mycket gift så det verkade var det som hon fick som tur är, säger Madelene.

undefined
Elisa hade tur i oturen och fick troligen ett "torrbett".
undefined
Elisa hade tur i oturen och fick troligen inte så mycket gift i sig fick mamma Madelene veta på sjukhuset.
undefined
Elisa, 3, blev ormbiten på förskolan och hennes mamma Madelene tycker att kommunen inte tagit önskemålet om att korta gräset på allvar.

Förskolan har haft problem med huggormar sedan den öppnade för drygt tre år sedan.

– Man tog dit ormexperter och plexiglas sattes runt hela gården. För ett tag sedan gjorde förskolan en felanmälan angående gräset och ville att det skulle klippas men kommunen skickade inte dit någon. Hade gräset klippts tidigare så hade detta kanske inte behövt hända. Madelene anser att förskolan och personalen har agerat helt korrekt och enligt rutiner men tycker kommunen inte har tagit detta på fullt allvar.

undefined
Varför klipps inte gräset på förskolan oftare, undrar Sanja Pavlovic, mamma till två barn varav det ena går på Sörby förskola.
undefined
Skyltar med texten "Håll ormarna ute och barnen inne" möter besökare vid grindarna till Sörby förskola så det gäller att det är stängt alla dagar i veckan.

Vid förskolan i Sörby möter vi Sanja Pavlovic som bor i området och har barn på förskolan. Vi ses vid grinden där skyltar uppmanar att hålla ormarna ute och barnen inne. 

– Vi som bor här har sett mycket ormar under byggtiden. Och det har varit jättemycket klagomål om att gräset är för högt. På förskolan har personalen fått gå på ormjakt innan man släpper ut barnen och ibland kan gräset vara jättehögt. Varför klipper man inte varje vecka? Speciellt när man vet att det är så mycket huggormar i området. 

– Dessutom har man slutat med rutinen att gå ormrundan varje dag. Häromdagen var det en person som såg en huggorm på cykelbanan där borta, säger hon och pekar en bit bakom förskolan. Vi är ju på personalens sida, det här kan inte vara roligt för dem heller.

Sanja funderar på varför man byggde förskolan just där överhuvudtaget. Hon berättar att gräset även är högt vid en lekplats en bit bort. 

– Den går knappt att använda. Ska man behöva påminna varje gång om att gräset måste klippas?

undefined
Sanja Pavlovic bor nära Sörby förskola där hon har äldsta sonen Nico, lillebror Marcelo börjar på förskolan i augusti.

En granne till Sanja som också har barn på förskolan berättar att hon hörde av sig till rektorn redan 2020 med vädjan om att få gräset klippt oftare. En gång hittade hon en huggorm i sin egen trädgård.

– Att ormarna finns här kanske man inte kan göra så mycket åt, men man kan i alla fall göra det man kan, säger hon.

undefined
Stefan Gustavsson, samordningsansvarig för kommunens gatu- och parkverksamhet, letade förgäves efter ormen som bitit Elisa.

Vid grönområdet på förskolans utegård där Elisa blev biten löper ett avspärrningsband. Ytan är mer vildvuxen än de övriga grönytorna och rymmer gott om stenar i olika storlekar. Innanför bandet går Stefan Gustavsson, samordningsansvarig för kommunens gatu- och parkverksamhet. Med sig har han en genomskinlig ormlåda och en ormfångare som han petar med i gräset. Han har blivit kommunens ormexpert och inne på Sörby förskola har han hämtat tre huggormar de senaste två åren. Dessutom hittade han en överkörd orm på förskolans parkering.

– Hela det här området har alltid varit oerhört huggormsrikt. Vi får rapporter från boende att de får in ormar i garage. Men efter att plexiglaset sattes upp så är det här första incidenten på förskolan. En teori är att det är en esping som blev kvar när vi sanerade, säger han och tillägger: 

– Ormar återkommer ofta till samma övervintringsplatser och det här är nog ett område som varit deras jaktmarker. Plötsligt finns en förskola mitt i. Man ska naturligtvis värna om barnens bästa i första hand men ormar är levande varelser som man ska hantera med respekt. De är fridlysta och ska trivas dit de flyttas.

undefined
Det höga gräset där ormen gömde sig ligger i den yttre delen av förskolan och klipps en gång i månaden.

Stefan Gustavsson vill den här dagen avvakta med att klippa gräset eftersom det kan skrämma bort ormen som troligtvis är kvar. Gräset på den vildvuxna ytan klipps en gång i månaden medan de övriga gröna ytorna klipps varannan vecka. Utanför plexiglaset finns ytterligare en grillplats som tillhör förskolan som ligger i ett lummig miljö nära skogsområdet intill. Även det har föräldrar önskat ska klippas oftare.

– Vi jobbar efter de beslut som finns, säger Stefan Gustavsson.

undefined
Mjölby kommun jobbar för att ha olika zoner på förskolor där en varierande terräng finns med som en pedagogisk tanke, berättar Mikael Dahlqvist, lokalsamordnare på utbildningsförvaltningen och Victor Broomé, fastighetschef.
undefined
Stefan Gustavsson gissar att det var en esping som blivit kvar efter saneringen som gjordes i samband med att förskolan byggdes.

Efter en stund kommer kommunens representanter till platsen: Victor Broomé, fastighetschef och Mikael Dahlqvist, lokalsamordnare på utbildningsförvaltningen. De får en snabb rapport om läget av Stefan Gustavsson innan han lämnar för dagen. Victor Broomé berättar att området nog har erbjudit en bra miljö för huggorm, med gott om stenrös och åkersork samt grodor. 

Varför klipper ni inte gräset oftare?

– Allt är inte bara gräs, det där är en annan typ av växtlighet som man inte klipper lika ofta. Sedan har vi olika zoner både på skolor och förskolor där man vistas för att man inte ska ta bort alla natur och mark.

Är det ni som bestämmer hur ofta det ska klippas?

– Vi har en hel parkavdelning som sköter allt gräs. Och det gör man efter frekvenser och hur det växer. 

Är det inte rimligt att klippa oftare?

– Ormar finns överallt och vi har gjort så mycket vi kan för att förhindra det här. Vissa ytor är mer vildvuxna för att barn också ska få uppleva det. Vi jobbar med olika zonindelningar på skolgårdar och förskolor så det finns en pedagogisk tanke med det. Men vi får se över det här givetvis. 

Hur lämpligt är det att personal ska gå på ormjakt innan barnen går ut?

– Vi kan inte garantera att grindarna är stängda hela natten så det är mer utifrån det, säger Mikael Dahlqvist. Sedan kan man fundera på lämpligheten utifrån personalens perspektiv.

undefined
Förskolan har numera ett plexiglas som löper längsmed hela gården, allt för att hålla huggormarna utanför.

Rektor Susanna Jacobsson bekräftar att personalen felanmält det höga gräset. Efter incidenten har samtliga barn hållits inne på förskolan. Det blir samma sak nästa dag.

– Det här är tragiskt så klart och vi har jobbat för att det här absolut inte ska hända och vi har rutiner som vi har följt. 

Har personalen slutat att gå "ormvarv"? 

– Vi gör det inte så kontinuerligt som vi gjorde de första två åren. Vi hade en ormexpert hos oss som hjälte oss med direktiv.

Blir inte det här är en ständig oro för personalen?

– Vi har följt våra rutiner och känt oss trygga i det. Jag har inte fått några andra signaler från personalen. 

Önskar du att kommunen ska klippa gräset oftare?

– Jag måste fundera på det utifrån det som har hänt, säger Susanna Jacobsson.

undefined
En kraftig ökning av huggormsbett i år.
Mer om huggorm

Huggormen är den enda ormen i Sverige som är giftig. Alla sorters ormar i Sverige är fridlysta vilket innebär att det är förbjudet att döda, skada eller fånga ormar och deras ägg samt ungar. Ett undantag är om man hittar en orm på tomten. Då får ormen fångas in och flyttas. Finns ingen annan lösning får man döda ormen.

Tips för att hålla ormar borta är att ta bort rishögar, sätta nät för husgrunder, kontrollera nät för källarventiler och hålla gräset kortklippt med mera.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!