I Mantorp växte Elin Johansson, 20 år, upp med två passioner som formade hennes liv: musik och sport. För Elin var det aldrig en fråga om att välja mellan de två.
Elin fastnade för musiken redan som liten. Först i kommunala Kulturskolans musikverkstad och sedan började hon spela klarinett vid sju års ålder.
– Många av mina kompisar valde fiol, men jag tyckte att klarinett var roligare och lite unikt eftersom inte så många spelade det, berättar Elin.
På hennes skola var det få som spelade instrument, men desto fler som ägnade sig åt idrott. Elin fann sin plats i handbollslaget, där gemenskapen med lagkamraterna blev en viktig del av hennes liv.
– Många tycker att det är coolare att spela fotboll eller innebandy. Det kan vara en orsak till att fler väljer bort musiken idag. Det känns som det numera är sport som är mest intressant när man är ung, säger Elin.
Trots att hennes vänner från skolan inte spelade instrument, fortsatte Elin med klarinetten. Efter ett kort uppehåll hittade hon en plats där hon kunde fortsätta utveckla sitt musicerande – Mjölby ungdomsmusikkår.
– Sedan jag började i musikkåren har jag inte känt att jag vill sluta. Det är för att det är en fin gemenskap. Alla kommer från mindre orkestrar på musikskolan, där man har sitt lilla gäng och det är en trygghet. I musikkåren träffar man sedan nya vänner. Det gör att man vill fortsätta.
För några år sedan fick idrottsintresset ett plötsligt slut. En knäskada satte stopp för handbollen, men det gav Elin mer tid att ägna åt klarinetten.
– Då blev det att jag fortsatte med musiken när handbollen inte fungerade. Det gjorde att jag fick mer tid att öva. Tidigare hade handbollsmatcher krockat med spelningar. Det var ofta handbollen som kom först eftersom det var färre matcher än orkesterövningar. Ett instrument tar mer tid. Man måste öva för att det ska bli bra. Sedan kan man lägga mycket tid eller lite tid. Men någonstans finns ett eget ansvar att öva för att bli bättre.
Elin berättar att hon är tävlingsmänniska. Men trots skadan fick hon utlopp för tävlingsinstinkten inom musiken.
Mjölby ungdomsmusikkår, där Elin spelar, är Östergötlands största med 35 ungdomar som drillar och 90 musiker. Orkestern tävlar internationellt och i somras vann de guld i marsch på Welt Jugendmusik Festival i Zürich. I marsch bedöms olika delar, allt från hur uniformen ser ut till att man spelar rätt och går med rätt fot.
– Det är mycket att hålla koll på. Det är nervöst när domarna kollar att allt sker korrekt. Trots att vi är en stor orkester så går det bra när vi tävlar. Vissa orkestrar har intagningsprov, det har inte vi. Det är jättefint att man får vara med oavsett hur bra eller dålig man är. Därför är det extra roligt att vi är så duktiga som vi är.
Även om Elin lagt idrotten bakom sig kan hon se likheter mellan de båda intressena.
– När det kommer till gemenskap så skiljer det inte mycket mellan musik och sport. Man träffas och gör det man tycker är roligt.
På söndag finns möjlighet att lyssna på Elin och Mjölby ungdomsmusikkår. Platsen är Mjölby kulturscen och temat är filmmusik.