Aulan blev knökafull när elevrådet varnade för försämringar inom gymnasieskolan.
– Ingen har frågat oss. Det här vill skolledningen genomföra i smyg. Många av oss är 18 år och får rösta, men vi har inget att säga till om vår skolgång, sade Julia Sanfridsson som kallat till mötet tillsammans med Linus Mautner, Carl Palm och Adina Ehsan, som också är elevrådets ordförande.
Det handlar om två pedagogiska metoder som ska sammanföras i ett:
Koncentrationsläsning. Exempelvis kan åtta kurser, som normalt läses på ett år, delas upp så att hälften av dem ska läsas på ett halvår och resten nästa halvår.
Blockpass. Flera lektioner i samma ämne efter varandra, exempelvis två gånger 80 minuters lektioner på en förmiddag.
Högst ovanligtBåda metoder har prövats var för sig tidigare, men vad eleverna har förstått är det högst ovanligt slå ihop dem.
Det kommer att få ödesdigra följder, menade eleverna som samlat på sig en lång lista med befarade konsekvenser. Några exempel:
* Mer stress, både för elever och lärare, och sämre resultat på grund av att eleverna inte hinner med.
* Tråkigare att läsa bara fyra eller fem kurser per termin med större risk för skolk.
* Det är vetenskapligt visat att studier under längre tid ger bättre resultat och kunskap, anser de.
* Tre timmars pass blir otroligt ineffektivt, svårt att orka med och att smälta.
* Den som är borta från undervisningen på grund av sjukdom eller annat missar mycket inom ett och samma ämne.
Bara förslagDet finns ingen möjlighet att svara på alla dessa uppfattningar och frågor, menade rektor Per Eriksson på mötet.
Förändringarna är ännu bara förslag, och målet är en bättre skola, inte en sämre.
Två andra elever Isak Leek och Isac Gustafsson, ställde sig på podiet för att hålla i debatten.
– Om nu alla elever är emot det här förslaget, vilket verkar vara helt uppenbart, går det då att stoppa, frågade de.
– Demokrati är inte alltid att majoriteten får som den vill, i alla fall inte i en representativ demokrati, svarade rektorn.
Men Per Eriksson försvarade inte heller förslaget i sin helhet.
– I vissa delar känner jag mig tveksam. Jag kan inte säga att jag köper det helt och hållet.
För några veckor sedan varslades 20 lärare i Mjölby kommun. Orsaker är dels vikande elevunderlag på gymnasieskolan, dels på grund av kommunens försämrade ekonomi.
Inte bara ekonomiRektorn var noga med att betona att ekonomin inte är något tungt vägande skäl. När Corren frågar om en gång till om detta efter mötet ändrar han sig, ekonomin spelar ändå en stor roll. Utgångspunkten är däremot också förändring i pedagogik, organisation och arbetsmiljö.
Den blockläsning, som genomfördes på Blåklintskolan för ett tiotal år sedan, och som sedan både fått ris och ros, ska inte vara orsaken eller förebilden.
Ett brev har gått ut till all personal i gymnasie- och vuxenutbildningen. Det bekräftar delvis den bild ungdomarna har gett och att det är en kontroversiell fråga bland lärarna.
Brevet ger förhållningsregler för personalen. Intern debatt är bra, liksom meddelarfrihet. Man får gärna skriva debattartiklar utanför sin arbetstid, men man får inte ta med elever och föräldrar i sin iver att få sin vilja fram. Det är inte förenligt med anställningen och kravet på lojalitet, står det i brevet.