– Det är bra att hänga med i utvecklingen. Det här kommer troligen bli en del av det vi måste kunna när vi kommer ut i arbetslivet, säger Christoffer Daging som går i tvåan på Dackes elprogram och är en av de elever som byggt anläggningen..
På onsdagen visade han och klasskamraterna – plus eleverna på byggprogrammet som snickrat ihop ställningen – den nästan färdiga solcellspanelen på cirka 3 MW. Det som återstår är att koppla in den till den växelriktare som gör om likströmmen från solcellerna till vanlig trefas växelström.
Det blir en del av den praktiska övningen att koppla in och ur solcellerna. Men dessemellan ska anläggningen producera el som går ut på MSE:s och Mjölby kraftnäts eldistributionsnät.
Elever på programmets datagren ska konstruera och installera en visualisering så att man överskådligt kan se hur mycket ström som alstras.
På plats under onsdage fanns det branschfolk från MSE, elinstallatörer och kommunens energi- och klimatcoach Ann-Christin Nilsson Cedermo som är en av initiativtagarna. Hennes jobb på kommunen handlar mycket om att öka kunskapen om förnybar energi.
– Dackeskolan nappade på idén. De vill utvecklas och hänga med i ny teknik, menar Ann-Christin.
Hon ser möjligheten att Dackeskolans satsning kan inspirera andra skolor att starta liknande utbildning.
Joakim Bragén är lärare på elprogrammet och håller i kursen om solinstallation. Flera av förstaårseleverna har sökt kursen.
På lördag anordnas en solcellsdag med visningar på flera platser där anläggningar är i bruk, bland annat gården Vimne Norrgård och på Villagatan 8 i Mjölby. Under veckan hålls även föreläsningar om solenergi.