Det var vid 15-tiden på torsdagseftermiddagen som polis larmades till skolan. Ett barn i 10-årsåldern blev utsatt för hot av ett annat barn i samma ålder.
– Det var en pojke från en skola i en annan kommun som kommit till skolan. Eleven här såg honom utanför fönstret och sprang ut. Hela klassen ska ha följt med ut, berättar rektor Anna Bäckbom som inte själv blev vittne till händelseförloppet, utan kontaktades av lärare.
Den besökande pojken ska ha åkt tåg till Mjölby och haft en kniv med sig, men den hade han gömt i närheten när klassens läraren kom fram.
– Det ska i det läget inte ha varit en hotfull situation, enligt Anna Bäckbom.
Tillkallad polis hade samtal med de båda pojkarna, och med vittnen. Bådas vårdnadshavare kallades till skolan.
– Vi gick ut med info till årskursens vårdnadshavare, säger Anna Bäckbom.
På torsdagskvällen hölls ett tidigare planerat skolråd där händelsen diskuterades. Alla föräldrar till barn på skolan har man dock inte informerat. Föräldrar till elever på skolan har hört av sig till Corren med kritik mot att skolan inte tagit tillräckligt allvarligt på händelsen. Det tillbakavisar rektorn.
– Det är en mycket allvarlig händelse och jag tycker verkligen att vi tagit den på allvar, säger Anna Bäckbom som på fredagsmorgonen varit runt i vissa klasser tillsammans med personal från skolhälsan och pratat om vilket stöd man kan få.
Man har tillgång till skolpsykolog och kurator. Och skolförvaltningen stödjer upp med sin kommunikationsgrupp.
När det gäller att man inte direkt gick ut med information till alla skolans vårdnadshavare menar utbildningschefen Christer Lordh att det var ett beslut man ansåg vara rätt då.
– Vi ville inte väcka rykten, men om det var rätt beslut får vi titta på. Det sker alltid en uppföljning där vi går tillbaka och lär oss, manar Christer Lordh.
Enligt polisen kan händelsen rubriceras som olaga hot och brott mot knivlagen. Men det är inte är sannolikt att det utreds ytterligare av polisen. Ärendet hamnar hos skola, socialtjänst och föräldrar.
– Det finns inte skäl för oss att utreda sådana här händelser. Det finns inte heller lagligt utrymme för det, som vi bedömer det. Det ska krävas synnerliga skäl och det ska handla om ett mycket grövre brott, så som till exempel grov misshandel, mordförsök, mord eller våldtäkt. Där bedöms vi inte vara enligt de förundersökningsledare jag har pratat med, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen.
Rektorn och utbildningschefen säger att det idag inte är aktuellt att be polisen komma tillskolan och informera. Skolans egen personal inklusive skolhälsovården kommer att prata med eleverna.
Om händelsen haft sin start i sociala medier, finns det anledning att prata mer om detta i skolan?
– Vi pratar jättemycket om det i skolan, och vi uppmanar föräldrar att engagera sig i barnens liv på digitala plattformar. Det är ett fortlöpande ansvar både för skola och vårdnadshavare, menar Anna Bäckbom.
Den aktuella händelsen kommer också att följas upp i klassrummen, menar hon. Det handlar till exempel om att man ska uppträda i hotfulla situationer, att man inte ska springa mot det hotfulla.
Lagmansskolan har under hösten haft problem med skadegörelse, elever som eldat på platser i skolan, men då har det handlat om högstadiet. Dessutom har vid flera tillfällen ungdomar och unga vuxna vistats på skolområdet utanför skoltid. Dessa händelser har inget samband med torsdagens situation.