Mitt i ett bostadsområde i centrala Mjölby ligger torpet. Det sticker ut från alla andra villor, för torpet tros vara riktigt gammalt. Förr låg det utanför staden. Nu blott 800 meter från tågstationen och centrum.
–Jag köpte huset för 17 år sedan och nu håller jag på att forska i dess historia, vilket är väldigt spännande. Det här är kanske det äldsta bostadshuset i Mjölby. Jag har inte kommit längre bak i tiden än 1870-talet då det finns med på kartor. Men det är betydligt äldre än så, säger Torgny Veibäck som äger Brunnsvik.
Han har länge varit intresserad av arkeologi och historia. Som pensionär har Torgny läst många kurser i ämnena. Han växte upp på ett järnåldersgravfält i Skåne och har skrivit om dess historia. Men nu vänder han blicken mot hembygden Mjölby i stället.
– Nu sist har jag skrivit ett litet alster om torpets historia. Det är bara ett utkast, det behöver forskas mer om det. Det finns många frågetecken som behöver rätas ut. Jag måste släktforska och ta reda på de som har bott här, hur det hänger ihop.
Så nu efterlyser alltså Torgny hjälp. Om någon vet mer om Brunnsviks historia är han intresserad av att höra. Men han har kommit en bit på vägen själv.
Ett svartvitt foto han visar upp föreställer fyra generationer av en familj samlade på trappen till torpet. Den yngsta flickans dotter har han varit i kontakt med. Hon bodde inte själv i huset men mindes när hon hade hälsat på släktingarna.
Torgny själv bor mitt emot torpet och har använt den gamla bostaden som kontor. Nu på senare tid har han dock gjort om så att det ska bli mysigare och mindre kontorslikt. Det stora rummet som tidigare huserade stort skrivbord och bokhyllor är numera ett vackert vardagsrum med himmelsblå väggar.
När han köpte torpet började han med att rensa ut det som setts som moderniseringar av torpet. Elspisen fick ryka och Torgny satte in en gammal järnspis. Plastdörrarna kastades även dem ut och ersattes av trädörrar. Han har också lagt 100 år gamla takpannor som husets mössa.
Men en husdel har han renoverat. Det är rummet innanför köket. Nu sovrum eller kontor. Förr något helt annat.
– Lågdelen var vedbod och förråd och kanske har det varit grisar och höns där. På 1870 års karta visar den att det finns ett uthus och kanske antydan till ytterligare ett. Då var det ett torp och då hade man antagligen om inte ko så åtminstone gris.