När Erika Frost hittade gården strax utanför Fornåsa på Hemnet var det kärlek vid första ögonkastet. Tillsammans med sambon Mikael Edensbo står hon nu inför sitt största projekt hittills.
– Vi har haft idén länge, men inte riktigt hittat rätt ställe. Men med det här kände vi bara att det här ska vi ha, minns Erika.
– Det kändes verkligen helrätt. Men det var jättemycket folk på visningen och utgångspriset var vårt maxpris, så vi tänkte att det aldrig skulle gå.
När de fick se gården på riktigt började tankarna kring hur och var man skulle kunna renovera, bygga och fixa växa fram. Här fanns alla möjligheter att bygga vidare på parets drömmar om en ny verksamhet.
– Vi var kvar på visningen jättelänge, berättar Mikael.
– Mäklaren gick till och med före oss, säger Erika med ett skratt.
Men trots att chansen kändes liten gick allt vägen, och första februari 2024 får paret nycklarna till den vackra 1700-talsgården. Då kommer renoveringsarbetet dra igång så fort som möjligt.
– Vi ska inte bo där, utan det ska till en början bli ett bed and breakfast, för att vi ska kunna öppna redan till sommaren. Planen är att få till 12 rum, så längre fram är tanken att det ska bli mer en blandning av ett bed and breakfast och hotell, förklarar Erika.
– Planen är att kunna ha bröllop och skräddarsydda konferenser. Tanken är att man ska kunna ha bröllop från början till slut med både vigsel, boende och catering.Trädgården är helt magisk, och jag ser framför mig hur folk kan gifta sig där.
På gården finns flera olika byggnader, och i den stora ladan finns alla möjligheter.
– Den kan byggas om på flera sätt. Tanken är att bygga kök på nedervåningen där Erika kan ha kurser och på övervåningen kan man ha marknader och festivaler, berättar Mikael.
Paret pratar om verksamheten på gården som ett projekt som sträcker sig långt in i tiden.
– Vi har en väldigt långsiktig plan. Vi ser både en vedeldad bastu och en naturdamm framför oss. Det är tusenmiljarder planer. Alla möjligheter finns och det är det som är så härligt, säger Erika.
Till sommaren får alltså verksamheten på Open New Doors i Sya ett syskon, när paret öppnar upp sitt bed and breakfast i det stora, rosa huset på Östgötaslätten. Det blir en separat verksamhet, men det gröna tänket ska finnas även här.
Hur kommer det här att påverka verksamheten i Sya?
– Vi kommer att köra på som vanligt i stationshuset. Planen är att flytta den verksamheten till en byggnad på gården, men det ligger lågt bort i tiden, kanske 1,5 år, förklarar Erika.
Ute vid vägen, några hundra meter från boningshuset, ligger ett gammalt sädesmagasin. Byggnaden har flera våningar, och efter en hel del bygg- och renoveringsarbete kommer Open New Doors att flytta in i just här.
– Det är en separat byggnad ute vid vägen. Där blir det bageri och kafé i tre våningar med servering i botten. Verksamheten kommer att vara snarlik, med öppet från tidig morgon.
Vad känns som den största utmaningen med det nya projektet?
– Det finns jättemånga utmaningar. Först tänkte vi att det skulle kunna bli en utmaning för folk att hitta dit, men efter att jag lade ut nyheten på sociala medier har vi fått rätt stor spridning. Det är redan flera som har velat boka rum, fast vi inte ens fått tillträde än, säger Erika med ett leende.
Ytterligare en utmaning kommer vara att hinna klart i tid. För att kunna öppna i sommar kommer paret behöva lägga många timmar på renoveringen. Ytskikt ska snyggas till och allt ska komma på plats. Att Mikael är snickare och Erika har bra koll på färg och form gör dem till ett bra team.
– Till en början kommer vi att göra så mycket vi kan själva, av det vi får göra, berättar Erika.
Hållbarhet är viktigt för både Erika och Mikael. Även den här verksamheten kommer alltså följa en växtbaserad tråd, och så mycket som möjligt av inredningen kommer att vara återbruk. Planen är att skapa en plats med Alice i underlandet-känsla.
– Det ska vara superstarka färger och tapeter med mönster. Galet, men inte smaklöst, det är viktigt.
Även om det kommer krävas mycket jobb är paret fast beslutna att öppning ska ske i juni nästa år. Då blir det stor invigningsfest.
– Att skjuta på öppningen hela tiden för att man inte känner sig redo är livsfarligt. Man blir aldrig helt klar, så det är mycket bättre att man pushar sig själv att hålla tidsplanen, säger Erika.