Efter semmelboomen – nytt bageri ska möta suget

"Det kommer inte att bli lika jobbigt att baka semlor nästa år". Det säger Erika Frost om Open New Doors nyöppnade bageri i Sya.

Den första tiden blir läroperiod för Erika Frost under bagaren Serge Le Normands ledning.

Den första tiden blir läroperiod för Erika Frost under bagaren Serge Le Normands ledning.

Foto: Anna Bennich

Mjölby2021-05-29 14:00
undefined
"Var bestämd men inte hård", säger bagaren Serge Le Normand till sin elev Erika Frost.

Under våren har Jonas och Erika Frost, som driver Open New Doors i Sya utanför Mjölby, byggt om en gammal smedja bredvid restaurangen till ett bageri. Tanken hade funnits länge men den utlösande faktorn blev vinterns galna semmelperiod när de under några veckor bakade 9 000 semlor i en ugn med plats för bara två plåtar. Arlas avbrutna semmeltävling, när Syafikets veganska semla låg etta, hade då lett till upprörda känslor, ett upprop på sociala medier och en anstormning av beställningar. Och jobb dygnet runt för Erika och Jonas Frost.

– Nästa år kommer vi att kunna baka hur många semlor som helst, ler Erika Frost när vi träffas veckan efter att bageriet öppnat. 

undefined
Bageriet blev mycket större än Erika Frost trodde.

Av smedjan syns inte ett spår. I stället finns här nu en supermodern stenugn, två degblandare av äldre modell, en stor våg, ett bakbord, en disk och hyllor med nybakat bröd. 

Bageriet har blivit ett tillskott till verksamheten och här bakas bröd både till förbipasserande kunder och till restaurangen. 80 matbröd om dagen kan de baka nu. 

undefined
Fem olika sorters matbröd bakas i det nya bageriet.

Vid vårt besök håller Erika Frost på att dela upp den knådade surdegen i lika stora delar under bagaren Serge Le Normands ledning.

– Varför kladdar degen för mig, och inte för dig, frågar Erika Frost sin läromästare som snabbt visar hur hon ska handskas med degklumparna för att de ska kladda så lite som möjligt. 

– Du ska vara bestämd men inte hård, instruerar han.

undefined
Allt bröd är veganskt i det nybyggda surdegsbageriet.

Serge Le Normand är nyanställd i bageriet och kommer att vara den, tillsammans med Erika och ytterligare en av de anställda, som bakar. Förutom matbröd bakar de bullar och kakor. Och till sommaren kan det även bli en del pizza.

– Den första tiden är en läroperiod så vi börjar med fem olika matbröd så får vi se vad vi landar i sedan, säger Erika Frost. 

Hur känns det nu när bageriet är färdigt?

– Det känns jättehärligt men det är en konstig känsla att inte bemästra allt, säger Erika Frost. Jag vill ju kunna allt men det är också härligt att lära sig något nytt av någon som är så skillad som Serge.

undefined
När den egna degblandaren gick sönder fick bageriet hjälp av kollegerna i Väderstad.

Men hon berättar att det var lite kaos i början när deras degblandare gick sönder.

–Även den här gången var det Väderstad som räddade oss. Vi har fått deras gamla blandare som vi använder tills vi lagat vår, säger Erika Frost och går ut med en omgång brödkorgar till kylcontainern där morgondagens bröd ska få jäsa under natten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!