Efter den massiva frånvaron – nu har det svängt

Var tredje grundskoleelev, runt 1000 barn, höll sig hemma i början av pandemin i Mjölby kommun. Nu är frånvaron i princip tillbaka till det normala.

Mjölby kommuns skolledning har dagliga avstämningar kring frånvaro för att snabbt kunna snappa upp plötsliga förändringar, menar Karl-Johan Sjödin, verksamhetschef för grundskolorna i Mjölby.

Mjölby kommuns skolledning har dagliga avstämningar kring frånvaro för att snabbt kunna snappa upp plötsliga förändringar, menar Karl-Johan Sjödin, verksamhetschef för grundskolorna i Mjölby.

Foto: TT/Julia Djerf

Mjölby2020-05-06 08:00

– En del var säkert sjuka, men sen tror jag också att många höll sig hemma för att det fanns en orosbild och osäkerhet kring hur man skulle förhålla sig till rekommendationerna, säger Karl-Johan Sjödin, verksamhetschef för grundskolan i Mjölby kommun.

Om kommunens elever faktiskt är friskare nu eller om de och föräldrar bara är mindre oroliga, är svårt att veta. Sjödin tror att det kan handla om en kombination.

– Vi har ju varit väldigt tydliga med att man inte ska vara i skolan om man har symtom samt att skolplikt gäller när man är frisk. Håller man barnen hemma så är det ett eget val man gör.

I slutet av mars peakade elevfrånvaron i grundskolan på runt 32%. Bara någon vecka senare började många komma tillbaka och frånvaron låg på ungefär 18% en period för att nu de senaste två veckorna ha legat på nästan normala värden. Sen spridningen av corona i länet blev känd har mellan 5-10 friska barn hållits hemma från skolan helt, en siffra som kvarstår fortfarande.

– Det är inte många sett till hur många elever vi har, men här finns ett mörkertal tänker jag. Det finns säkert de som har anmält sig sjuka, men är hemma på grund av oro eller att någon i familjen är i riskgrupp. I de fall vi vet om pågår dialog med föräldrar om hur undervisningen ska kunna upprätthållas.

Det genomförs i de flesta fall genom att eleven får koppla upp sig i klassrummet digitalt. När klasskamraterna får uppgifter att arbeta med, gör eleven dem samtidigt hemifrån. Men det är en lösning som inte är önskvärd i längden, menar Karl-Johan Sjödin.

– Just nu fungerar det, men vi behöver utvärdera hur den står sig mot undervisningen i klassrummet. Klart att man missar vissa delar av att inte vara på plats, samtidigt vinner man kanske ett lugn och en studiero.

Medan kurvan för eleverna i grundskolan successivt har sjunkit har förskolebarnens frånvaro under mars och april svängt kraftigare upp och ner. Mönstret visar att fler barn har frånvaro mot veckoslutet för att sen komma tillbaka efter helgen.

– Det är svårt att säga vad det beror på, men hög frånvaro behöver inte betyda att alla som är hemma är sjuka, säger Stefan Nilsson Ekvall, verksamhetschef för kommunens förskolor.

– I nuläget är det balans mellan barn och personal, men när frånvaron hos personalen är högre får vi organisera om genom att till exempel ändra på arbetstider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!