Beslutet togs i nämnden under fredagen. Corren möter ordförande Anna Johansson (S) och Päivi Pannula, förvaltningschef för omsorgs- och socialförvaltningen efter sammanträdet. De är eniga i sin kritik mot Forenede Care som ansvarat för att driva Vifolkagårdens vårdboende och hemtjänst sedan 1 april 2024.
– Det som sticker ut är hur man har valt att använda nattbemanningen, säger Anna Johansson. Man använder vårdbostadens fyra nattpersonal även att jobba i hemtjänsten. I vår kravspecifikation har vi skrivit att det ska vara fyra nattpersonal på vårdboendet, hemtjänsten är ett eget spår. Där visar vår granskning att det fortsätter trots att vi skickat ut anmodan om rättelser, och det väger tungt för nämndens del när vi fattar det här beslutet.
Vi har tidigare berättat om den kritik som Mjölby kommun riktar mot Forenede Care. Den kom fram i den uppföljning som görs enligt rutin efter att en privat vårdgivare får avtal med kommunen. Förutom för låg bemanning har man även sett kompetensbrister när det gäller att hantera brister och rapportera dem som avvikelser. Kommunen anser också att Forenede Care inte har en verksamhetschef på plats i den utsträckning som avtalet kräver.
Men det är bemanningsbristen som återkommer när Anna Johansson pratar om kritiken.
– Sammantaget har det varit så mycket brister, och där har jag tyckt hela vägen, att bristen i hur man har bemannat är den allvarligaste. Och trots att man har gjort vissa förbättringar, exempelvis hur man registrerar i kvalitetsregister, så kvarstår så mycket brister plus att man inte bemannar så som det står i avtalet.
Hur mycket personal som ska finnas på plats är något som fick extra fokus när kommunen gjorde en ny upphandling av Vifolkagården. Bakgrunden var att även den tidigare privata vårdgivaren, Vardaga, hade otillräckligt med personal. Då var även Inspektionen för vård och omsorg och inspekterade boendet. Men i det avtalet fanns inte något bemanningskrav, vilket det gör nu, säger Anna Johansson.
– På en årsbasis handlar det om sex årsanställda som saknas enligt avtalet, och det är ganska mycket.
Anna Johansson berättar att hon är förvånad över bemanningsbristerna just med tanke på att det tydliggjordes i avtalet.
– Ja, och besviken. Politiken har lagt fyra miljoner extra i det här avtalet jämfört med det som Vardaga hade. Vi har gett dem ekonomisk kompensation för att bemanna och så har man valt att inte göra det.
Kommunen har tidigare flaggat för att det kunde bli fråga om viten. Och eftersom bemanningsbristen har fortsatt har bolaget krävts att betala tillbaka 1,7 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar.
Forenede Care anser att kommunen inte har något fog för sin kritik och att kommunen inte har rätt att utdöma viten. I ett brev till kommunen skriver bolaget att kommunens slutsatser är tagna ur luften.
Roy Sundvall, marknads- och kommunikationschef och talesperson för bolaget, säger till Corren:
– Vi beklagar kommunens beslut. Vi delar inte kommunens bedömning. Vi tolkar detta som en del av ett större politiskt spel drivet av ideologiska övertygelser. Mjölby kommun har genomfört detta utan att sätta medarbetarna och de boendes bästa i fokus.
Men de menar att det är era brister som lett till det?
– Ja, och vi delar inte den bedömningen. I alla verksamheter finns det utmaningar, det har vi också, och vi har jobbat med dem löpande.
Enligt kommunen har ni haft för låg bemanning.
– Vi har bestridit det också. Vi har en bild och de har en annan bild.
Han menar också att kommunen inte varit intresserade av att föra någon dialog med bolaget.
– Vi har levererat vård och omsorg till de boende i enlighet med det avtal vi har med kommunen.
Men Anna Johansson menar att man visst har haft en kommunikation.
– Dialoger har förts hela vägen skulle jag hävda och ändå fortsätter man att bemanna på en alldeles för låg nivå, då känner man att vi har nått vägs ände.
Forenede Care har nu anlitat jurister för att se om kommunen begår avtalsbrott när avtalet sägs upp.
Kommunen å sin sida har redan rådgjort med sina jurister innan beslutet att säga upp avtalet fattades.
I nämnden var majoriteten överens om beslutet att säga upp avtalet då man ansåg att det rör sig om ett avtalsbrott. Men oppositionen hade hellre velat ha en fortsatt dialog och se över avtalet.
Beslutet innebär att den politiska majoriteten (Handslag för Mjölby) föreslår att kommunstyrelsen tar fram ett underlag för kommunfullmäktige att riva upp ett tidigare beslut om att Vifolkagården ska drivas av privat utförare. Vifolkagården var det första av kommunens boenden som man ville prova att lägga ut på entreprenad.
– Vi i majoriteten är överens. När man nu återigen står med ett privat företag som inte sköter sig, då känner vi att, för att det ska bli lugn och ro och stabilitet för dem som bor och jobbar på Vifolkagården, så får det bli kommunalt.
För de anställda på Vifolkagården innebär det en verksamhetsövergång, berättar Päivi Pannula.
– Nu är det stora arbetet att vi, med stor respekt för både de som bor på Vifolkagården och brukarna i hemtjänsten, ombesörjer ett bra övertagande. Och min upplevelse är att även Forenede Care tar ett sådant ansvar.