Det har varit lite vilda western i Måndalens koloniområde. I motsats till Egebys område har det inte varit någon förening i Måndalen som skött uthyrning och ordningsregler. Odlarna har hyrt direkt av kommunen, det har under åren varit en del motsättningar då det inte funnits någon sammanhållande kraft. Tjafset kulminerade för några år sedan med frågan för eller emot studsmattor i området.
Till slut bestämde kommunen att en koloniförening måste bildas.
– Det var först inte så stort intresse för det, men i våras bildades i alla fall en, berättar Ida Andersson som valdes till ordförande.
I januari är det ganska dystert i ett koloniområde, man får föreställa sig grönskan, blommorna och odlingarna som kommer i vår och sommar. Det har varit svårt att bedriva föreningsarbete, på grund av pandemin, menar Ida. Å andra sidan finns ett snabbt ökande intresse nu för koloni och stadsodling.
– Det är många som varit hemma, inte kunnat träffa så många eller åka på semester. De har fått upp ögonen för koloniträdgård, säger Ida som själv skaffade en lott för cirka fem år sedan.
I dag är det ett 80-tal medlemmar. 27 står i kö. Det finns ledig mark om än inte hela 27 lotter, men styrelsen kommer att vänta lite med att arrendera ut. Arbetet i föreningen måste komma igång först. De har ännu inte kunnat ha något medlemsmöte.
– Jag tror att det kommer att bli bra. Vi har satt upp regler, bland annat max byggnadsyta på 15 kvadratmeter, hur länge man får vattna och att minst 30 procent av tomten ska vara uppodlad, säger Ida Andersson.
Hon tycker att det är viktigt att ha gemensamma regler och att man ställer krav på medlemmarna att efterleva dem.
– Det har varit mycket "min kolonilott"-tänk tidigare. Nu får vi tänka mer "vårt område", menar Ida.
Meningen är att det ska bli mer gemenskap och mer gemensamma aktiviteter, grillkväll, plantbytesdag och fika förstås. Men också arbete med att hålla snyggt på de gemensamma ytorna, som också måste städas. I södra delen av området har det funnits en damm som nu är helt igenväxt med sly. Äldre kolonister minns när de åkte skridsko där på vintrarna.
Att bilda en förening är inte så lätt. Här finns många viljor som ska samsas om det som tidigare skett lite hur som helst.
– Vi har fått hjälp av Egeby, de har kommit med tips. Och så har vi Koloniträdgårdsförbundet som ger mycket stöd, bland annat juridisk hjälp.