1998 var Berith Avenstedt med i en bilolycka. Hon och maken åkte iväg för att hämta sin dotter då de mötte två bilar som kappkörde, varav ena bilen fick sladd och krockade med parets bil. Berith skadade knäna och nyckelbenet medan hennes man drabbades av en grav hjärnskada, som fem år senare ledde till hans bortgång. Föraren i den andra bilen omkom.
– Jag har alltid kunnat prata om det, det tycker jag är viktigt. Klart att det har varit tufft emellanåt, livet, men man måste gå vidare, säger Berith.
Hon flyttade så småningom från Åtvidaberg till Mjölby, där hennes dotter, svärson och barnbarn bor. Men utöver den känslomässiga smärtan följde även den fysiska smärtan med i form av ledsjukdomen artros.
– Det har varit kämpigt att gå upp och ner för trappor, framförallt på grund av värken i knäna. Jag har tagit värktabletter och till och med gjort en titthålsoperation men värken kom tillbaka, säger den förre brevbäraren Berith.
Vändningen kom efter att hon testade digital vård. Via appen Joint Academy kom hon i kontakt med en fysioterapeut som utformade ett program med ett antal dagliga övningar som tar fem-tio minuter. I Beriths fall kan övningarna vara att svinga på benen, böja knäna eller köra step ups.
– Man får en till tre övningar per dag. Patienterna får även ett antal lektioner kring artros och korta informativa texter kring behandling och fysiska aktiviteter samt hjälp med motivationen, säger Håkan Nero, med dr leg. fysioterapeut och forskningschef på Joint Academy.
Efter några månader med övningarna i appen kände Berith en tydlig skillnad i knäna.
– Jag började i augusti i fjol och sedan november har jag inte ätit en enda värktablett. Det bästa är att jag kan sova genom hela nätterna utan smärta, säger hon.
Under 2020 påbörjade drygt 17 000 pateinter behandling hos Joint Academy.
Berith menar att hon inte har någon värk längre, det låter nästan som magi?
– Det är nästan förvånansvärt att vissa blir så bra. Hur mycket man förbättras varierar mellan individer. Generellt brukar man säga att på gruppnivå halverar man sin smärta efter tre-sex månader. Det är sannolikt en kombination av att träning stärker musklerna och att patienten får kunskap kring sin sjukdom, säger Håkan Nero.
Joint Academy är underleverantör till Vingåkers vårdcentral, som ägs av Doktor.se – som i sin tur finns med i vårdavtalet vilket då även gäller för Joint Academy. Det innebär att det är kostnadsfritt för patienterna som får vård genom appen och att Region Sörmland, som faktureras av Joint Academy, i sin tur fakturerar Region Östergötland.
– För varje besök som registreras i appen skickas en faktura till oss. Vi skickar sedan vidare fakturan till patientens hemlandsting, säger Mats Henningsson, hälsovalschef på Region Sörmland.
Patienter i Joint Academys behandling genomgår i snitt 15 besök under tre månader, vilket är i enlighet med Socialstyrelsens rekommendationer.
– Det vi inte riktigt är överens om är antalet besök. Det kan handla om 35 besök medan vi tycker att tio besök är mer lämpligt. Digital vård är en ganska ny marknad och det känns som att många testar gränserna, säger Henningsson.
Joint Academy har tidigare i år fått kritik av 16 forskare i en insändare till Läkartidningen. Insändaren menade att företaget stod för en "aggressiv marknadsföring" och ifrågasatte det vetenskapliga underlaget för vissa av företagets påståenden.
– Vi håller inte med om kritiken i Läkartidningen. Senast i år publicerades en RCT-studie från University of Nottingham som visar att patienter som gick Joint Academys behandling minskade sin smärta med 41% och ökade sin fysiska funktion med 48% efter bara sex veckor. Det finns tydliga riktlinjer från Socialstyrelsen som visar att alla patienter med artros i första hand ska få grundbehandling med handledd fysisk träning vid mer än 10 tillfällen och utbildning, skriver Lukas Ohlsson, kommunikationsansvarig på Joint Academy, och skriver vidare att man följer Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) kriterier för ersättningsbara besök.
Berith hade mest kontakt med sin fysioterapeut i början men inte lika mycket längre i takt med att hennes smärta har minskat.
– Nuförtiden är det mest eget ansvar. Sen kan man få påminnelser ibland att man missade gårdagens övningar, då får man krypa till korset och gå ut och träna i trapphuset, säger hon och går upp i trapphuset.