Det är inte badförbud i Hargsjön i år. Det var det inte förra året heller.
Men tidigare år har badförbud med ofta förkunnats på grund av algblomning. Enligt kommunekologen Johanna Wahlbäck har det blommat i Hargsjön sedan 1970-talet.
– Algblomning skapar problem för hela ekosystemet, säger Johanna Wahlbäck, kommunekolog.
Anledningen till att man inte ska bada i vatten med algblomning är att man kan bli magsjuk av det giftiga vattnet.
– Det gäller främst barn, men också vuxna med nedsatt immunförsvar, säger Emma Snejder, samordnare för hälsoskydd och enskilda avlopp på Miljökontoret.
Orsaken till algblomningen i Hargsjön är övergödning, som gör att mängden vitfisk ökar. Vitfisk, som mört och braxen, äter upp djurplankton, som i sin tur äter upp växtplankton. För mycket vitfisk gör att mängden djurplankton minskar, medan växtplanktonen blir fler.
Det är den explosiva ökningen av växtplankton som skapar algblomning.
Vad beror den uteblivna algblomningen på?
– Förr släppte man avloppsvatten i sjön, utan att rena det ordentligt. Gödningsmedel rann ner i sjön från närliggande jordbruk, vilket ledde till övergödning. Idag har vi bättre kunskap kring det här. Nya lagstiftningar har också gjort jordbruket i närheten sjön mer hållbart.
Johanna Wahlbäck menar samtidigt att de förebyggande åtgärderna inte löser problemet på egen hand. I bottensedimentet har näringsämnen fastnat, och släpps därifrån när fiskar rör upp sanden.
Åtgärderna som vidtagits går främst ut på reduktionsfiske.
– Det är den åtgärden vi har bedömt som mest lämplig i Hargsjön. Man måste ju också räkna in kostnad vs effekt.
Ett exempel på annan åtgärd, som enligt Johanna Wahlbäck snarare hade kunnat skapa än löst problem, är en typ av bottendamsugare. Med den hade man kunnat reducera mängden fosfor som bundit fast sig i sedimentet på botten. Men den skulle också röra upp sanden, så att mer fosfor kunde frigöras.
Även kemiska lösningar har diskuterats.
– Men det är riskfyllt. Man vet ju inte hur det kommer att påverka sjön.
Hur kommer det att se ut kommande år?
– Reduktionsfisket kommer att ske i höst igen, och förhoppningsvis året efter också.
Om reduktionsfisket hjälper återstår att se. Så länge tipsar kommunekologen om hur man undviker att bidra till algblomning.
– Det finns en kutym att man kanske kissar i vattnet, men det ska man helst inte göra.