Musslor kan stoppa drömmen om kallbadhus

Deras dröm är ett kallbadhus i ån. Precis som det fanns på 1950-talet när Håkan Wass och Thomas Sunnerfjord var små. "Ett bad skulle boosta det här området", menar de. Nu har rödlistade musslor hittats på platsen.

Håkan Wass och Thomas Sunnerfjord hoppas på ett kallbadhus i ån och har till och med fått hjälp med en ritning. Men musslor kan stoppa projektet.

Håkan Wass och Thomas Sunnerfjord hoppas på ett kallbadhus i ån och har till och med fått hjälp med en ritning. Men musslor kan stoppa projektet.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2023-11-17 10:00
undefined
Här mitt emot Lundbybadet planerar kommunen ett bad i ån. Håkan Wass och Thomas Sunnerfjord har startat en kallbadhusförening för projektet.

För fem år sedan bildades föreningen Kallbadhusets vänner av två entusiaster, Thomas Sunnerfjord och Håkan Wass. Sedan dess har inte mycket hänt på den fronten.

Nu är bostadsområdet Svartå strands första etapp i stort sett färdig och kommunen planerar för etapp två – med upp emot 700 bostäder. I planarbetet finns även en utredning om nytt bad i Svartån.

– Kallbad är verkligen inne nu. Det är en hälsotrend, menar Thomas Sunnerfjord. 

undefined
Håkan Wass och Thomas Sunnerfjord hoppas på ett kallbadhus i ån och har till och med fått hjälp med en ritning. Men musslor kan stoppa projektet.

Han och Håkan Wass har fått hjälp av Mjölbyarkitekten Börje Matthiason med att rita hur ett kallbadhus på stranden skulle kunna bli, med separata omklädningsrum och bastur och ett gemensamt samkvämsrum i mitten. Från en veranda kliver man rätt ner i ån. Bryggor ramar in en lagun.

Förutom vem som ska betala och drifta anläggningen har det även uppstått oväntade problem. En utredning har visat att det finns rödlistade och fridlysta musslor just på den här platsen i ån. Hela fyra olika sorter.

undefined
Ida Andersson är stadsträdgårdsmästare i Mjölby.

– Det ska man vara stolt över. Det är jättekul, men det kräver extra eftertanke för att kunna göra en badplats, både själva anläggningen av den och även dess användning, säger Ida Andersson, stadsträdgårdsmästare i Mjölby kommun. 

Musslorna är känsliga för grumling av botten. Länsstyrelsen kan ge dispens, enligt konsulten som gjort utredningen, "om det inte finns någon annan lämplig lösning till åtgärden och om dispensen inte försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde".

undefined
Marie Ljung på kultur och fritid och Ida Andersson på gata och park tittar på olika lösningar för ett bad i ån. Man måste dock ta hänsyn till de fyra arter flodmusslor som hittats på platsen.

– Den lösning vi tittar på är någon form av brygga och bad ute i ån där badande inte kommer i kontakt med bottnen.

Nu ska kommunen ta fram några olika förslag, både enklare och mer avancerade. Förutsättningen är att det ska vara ett allmänt bad som är öppet för alla. Kallbadsföreningens förslag kommer troligen inte vara aktuellt eftersom det innebär bad från stranden.

Det finns inga öronmärkta pengar i budget för ett kallbadhus eller bad i ån. Däremot finns en pott för utveckling av området Svartå strand.

undefined
Marie Ljung är kultur- och fritidsstrateg i Mjölby.

– Det finns inte mycket pengar kvar, men kan bli mer i etapp två, säger Marie Ljung som är fritidsstrateg.

I projektet finns även planer på en gång- och cykelbro över ån strax söder om badet.

Fyra sorters musslor

Totalt artbestämdes 332 musslor tillhörandes fem arter på platsen. 

Två av dessa, äkta och tjockskalig målarmussla, är båda rödlistade och utgjorde 95 procent av alla individer. 

Tjockskalig målarmussla är även fridlyst enligt artskyddsförordningen och omfattas av EU:s art- och habitatdirek-tiv. Föryngring genom förekomst av juveniler kunde påvisas för äkta målarmussla.

Dessutom hittades flodpärlmussla och flat dammussla.

Källa: Konsultfirman Enviro planning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!