Någon precisering av vad man måste skära i kom inte på tisdagens fullmäktigemöte. Anna Johansson, omsorgs- och socialnämndens (OSN) ordförande (S) räknade upp en rad saker som man föreslår för att klara budget och effektiviseringskrav.
– Det handlar tyvärr mer om avveckla än om utveckla. Vi kommer att skruva på bemanning, vakanspröva alla tjänster och ställa in resor och konferenser. Det kan bli fler åtgärder.
På fullmäktigedebatten om bokslutet för 2023 tyckte Runar Öman (SD) att det pratades för lite om "elefanten i rummet". Han syftade på de 40 miljoner som social omsorg drog över budget förra året.
– Det talas om oväntade händelser. Men är det kanske så att vi budgeterar fel, frågade han och påminde om att bra årliga resultat krävs inför de jätteinvesteringar på 1,7 miljarder som väntar kommande år.
Anna Johansson svarade med att jämföra med samhällsbyggnadsnämnden som också hade underskott.
– Det kom mycket snö som ledde till ett större procentuellt underskott än vårt. För båda nämnderna handlar det om oväntade händelser. De måste åtgärdas även om pengarna inte finns, sa hon.
För OSN rör det sig till stor del om externa placeringar. En enda extern LSS-plats kostar kommunen 2,6 miljoner per år. Men pengar har även gått till hyrbemanning på grund av "kompetensutvecklingsbrister", det vill säga få eller obehöriga sökande till lediga jobb.
Ytterligare en punkt på dagordningen anknöt till omsorgens ekonomi. SD och M har interpellerat om varför kommunen tar över Slomarps demensboende.
– Det är ekonomiskt oansvarigt just nu att dra på sig ökade kostnader på 3 miljoner som det kostar extra enligt kommunens egna beräkningar, sa Andreas Östensson (SD).
Lars-Åke Pettersson (M) menade att detta kan vara en tendens att gå ifrån upphandling som norm när det gäller äldreomsorg. Han såg detta som en vänstersväng i välfärdspolitiken.
– Det finns inget likhetstecken mellan bemanningstal och vårdkvalitet, menade han och undrade vad de andra partierna i majoriteten tycker.
Han fick svar bland annat av Tobias Josefsson (L) att det behöver vara en balans mellan privat och egen regi. Han tyckte att det är bättre att upphandla hårda verksamheter som avfall.
Anna Johansson förklarade att hon inte är emot konkurrensutsättning i princip, men att just inom omsorgen handlar det om de mest sköra kommuninvånarna.
– Kommunen har ändå ett ansvar för deras välfärd, slog hon fast.