Varför skickar ni ut enkäten?
– Vi gör det för att få en bra lägesbild av det brottsförebyggande arbetet. Vi vill veta hur man upplever brottslighet och hur utsatt man känner sig. Tidigare enkäter har handlat om Mjölby kommun i stort, men vi vill få information om läget i Skänninge, Mantorp eller Mjölby tätort. Helst på stadsdelsnivå, säger säkerhetschef Morgan Lantz.
Vad ska enkätsvaren leda till?
– Svaren är en pusselbit i den kartläggning som vi gör. Till den kommer till exempel polisens statistik och information som vi får från kommunens egna förvaltningar. Det är utifrån lägesbilden vi får fram som vi sätter in rätt insatser.
Hur ska de som får sms:et veta att det kommer från kommunen?
– Jag förstår frågan och vi har haft den uppe till diskussion. Vi försöker förbereda så mycket vi kan via media och sociala medier att sms:et kommer ut och vad syftet är bakom. Och att det är ett legitimt sms från Mjölby kommun. Sedan får vi se hur många som svarar.
Fanns det inget annat sätt att dela enkäten?
– Både ja och nej. Vi använder oss av ett utskick vi testat förut. Det är ändå 7 000 utskick vi gör. Eftersom det är digitalt gör vi det smidigare att delta än om det skulle skett skriftligt. Det gör det enklare för oss att använda resultatet och göra analyser av svaren.
Meddelandet går ut till kommunmedborgare i åldern 16-84 år. Undersökningen startar den 26 februari och pågår till 11 mars.