Det drabbar förstås de boende, särskilt äldre som inte har bil. Det är man medveten om både på kommunen och på Förpacknings och tidningsinsamlingen AB. Alla verkar vara överens, och man säger sig jobba på problemet.
På Skogsvägen lades återvinningsstationen (ÅVS) ner sedan det tillfälliga bygglovet inte längre kunde förlängas. Platsen var inte heller helt idealisk.
– Vi har fört dialog både med kommunen och privata fastighetsägare om en ersättningsplats, men ännu inte hittat en lämplig, säger Magnus Sandström, regionchef på FTI.
Vid Vifolkavallen finns det plats, men markförhållandena anses göra det för dyrt att anlägga en återvinningsstation där. Vid en fastighet längs Kungsvägen skulle det också gå, men man har inte lyckats komma överens med privata markägare. Att hyra mark är inte aktuellt, menar Magnus Sandström.
– Problemet är att alla vill ha nära till återvinningen, men ingen vill ha den för nära, säger Magnus Sandström.
På kommunen har man fått en del reaktioner från kommuninvånare.
– Det är FTI:s ansvar men visst ligger det i kommunens intresse att det inte försvåras så att förpackningar hamnar i de vanliga soporna, säger Per Andersson, driftchef/avfall, som kommer att ha ett möte med FTI inom kort.
Men det finns fler borttagna containrar.
Bostadsbolagets bygge vid Skänningevägen har tvingat återvinningsstationen där att flytta upp till Vetagatan, en tillfällig plats utan bygglov.
I Mantorp har återvinningsstationen vid stationen försvunnit sedan kommunen byggt ut fler pendlarparkeringar. Även återvinningen längst ner på Skördevägen kommer att tas bort, troligen efter nästa årsskifte.
– Det planeras för bostäder där men det finns en tilltänkt ersättningsplats i närheten som är kan planläggas för ändamålet, vilket gör att det ska bli lättare att få ett permanent lov, säger Magnus Sandström.
I Mjölby tätort finns planer på att öppna en ny återvinningsstation vid järnvägen intill Blåklintsbuss terminal.
Men det här är inte ett problem som är speciellt för Mjölby. Tvärtom är det betydligt värre i större städer, enligt Magnus Sandström.
– Det beror på att obebyggd mark används i hög grad för att förtäta, och framför allt till att bygga bostäder. Många nyare flerbostadsprojekt innehåller egna återvinningssystem. Flera kommuner har även börjat med sopkärl av flerfacksmodell som töms i samband med sophämtning.
FTI har lagt förslag till miljödepartementet om att införa en myndighet med tillsyn av producentansvaret när det gäller förpackningsåtervinning. Man menar att Naturvårdsverket skulle kunna ha detta övergripande ansvar.
– Vi kommer inte att kunna ta bort återvinningsstationerna, men om man kan minska belastningen på dem och införa enklare hantering av behållarna så kan man minska markåtgången, menar Magnus Sandström.