Currybilen – familjens biljett till Indien

Ett familjeprojekt. Så beskriver pappa Anton Schaub idén att skaffa en matvagn och ställa upp sig på strategiska platser och servera indiskt för avhämtning.

Lite trångt men familjärt i matvagnen när Camilla Schaub och döttrarna Emma och Felizia lagar indiskt.

Lite trångt men familjärt i matvagnen när Camilla Schaub och döttrarna Emma och Felizia lagar indiskt.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2021-06-04 13:23

Tikka Masala på en papptallrik i handen. Det kan man få på gatan i Stockholm, så varför inte i Mjölby? Eller i Vadstena? Eller vid Varamon i Motala en lat sommardag?

Mjölbyparet Anton och Camilla Schaub är båda adopterade från barnhem i Indien. Nu är de gifta och har tre barn mellan 17 och 25.

– Jag jobbar som arbetsförmedlare och hjälper folk att satsa på idéer till jobb, eget företagande och entreprenörskap. Jag tänkte att jag skulle hjälpa mig själv någon gång. Jag har länge tänkt satsa på egenföretagande, berättar Anton.

undefined
Anton och Camilla Schaub med döttrarna Emma och Felizia utanför deras food truck. Sonen Adam ska också hjälpa till i sommar.

Idén dök upp för ett år sedan. Bilen köptes in och i augusti började han och hustrun Camilla testa recept på indisk mat som kan lämpa sig att servera på torget.

Anton och Camilla har kvar sina jobb och kör sitt företag Curry Jam Jam på fritiden, hittills på helger. Nu har de stått några lördagar på torget i Mjölby i samband med att det är torgdag. Men i sommar med början i juli kommer de att satsa på att ambulera mellan Vadstena, Motala och även i Mjölby.

undefined
Anton Schaub och hans familj satsar på gatumat med indiska förtecken. Vadstena, Motala och Mjölby, blir stoppen i sommar.

– Vi kommer även att testa i Söderköping. Det hänger på om vi får tillstånd från kommunerna, berättar Anton.

I Vadstena är det flera matvagnar som slåss om utrymmet och lite svårt att få tillstånd. I Motala hoppas de kunna stå i anslutning till Varamon. Fina sommardagar kan innebära bra affärer både där och i Vadstena. Mjölby som sommarort har ju inte riktigt samma potential.

De tre barnen i familjen, Emma, 25, Felizia, 21, och Adam, 17, är också engagerade i företaget. Tanken är att inkomsterna ska sparas till en resa till Indien.

– Jag besökte barnhemmet i Kevala i södra Indien 1990 med min familj, men Camilla har inte besökt sitt i Pune nära Bombay. Barnen har aldrig varit i Indien. Så det är en dröm vi hoppas ska bli verklighet, säger Anton.

undefined
Lite trångt men familjärt i matvagnen när Camilla Schaub och döttrarna Emma och Felizia lagar indiskt.

Han är uppfödd på indisk mat i sin svenska familj, men för Camilla är det inte så, berättar hon:

– Det var mest korv stroganoff och köttbullar hemma hos oss, säger hon med ett skratt.

Kycklinggrytorna har Sverigeanpassad försiktig kryddning. De är basen i vagnens utbud och lagas i Bakus restaurangkök. I vagnen kokas ris och steks indiskt kryddade hamburgare. Indisk mat har blivit mycket populärt i Sverige på senare år. 

– Men man måste ha hamburgare också i en food truck, plus vegetariska alternativ, menar Anton.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!