– Det här är ett arv vi ska lämna efter oss. Det finns en skönhet i huset. Det är en pärla, av flera industrifastigheter i Mjölby, säger Karine Andersson.
Hon och många andra har engagerat sig mot rivningen, genom att diskutera frågan i flera grupper på facebook. Men också genom att samla in namn på protestlistor. Karine Andersson jobbar på bokhandeln, som är en av flera butiker i Mjölby där man lagt ut protestlista mot rivningen. Många diskussioner och reaktioner har uppstått.
– Folk vet inte så mycket om huset. En del tycker det är fult, men många tycker att det är vackert. En del blir förbannade när de hör att det ska rivas, eftersom kommunen kostat på huset med bland annat nya fönster, berättar hon.
Vad tycker man att huset ska användas till?
– De flesta har föreslagit ett ungdomens hus. Några har sagt att de tycker att det ska vara lägenheter även i detta huset. Hembygdsföreningen skulle kunna göra ett industrimuseum säger någon. Jag tycker att det ska vara en turistförening i huset tillsammans med konstnärer och hantverkare. Konstnärerna kan nyttja huset för sina respektive verksamheter medan turistföreningen är de som sköter servicen och kontinuiteten, säger hon.
Karine Andersson beskriver vilket fint gångstråk det skulle kunna bli i Mjölby om man bevarade mer, och städade upp efter rivmassor. Med de vackra industrifastigheterna, gamla Kvarnen på Magasinsgatan, förbi Malmströms, Televerkshuset, det vackra träbyggda godsmagasinet. Sedan när man svänger ner mot ån och ser Villa Vik och till vänster Bemabhuset. Förbi gamla Ria, över ån, genom Folkets park och egna hems kvarteret.
– Det kunde vara Mjölbys svar på Norrköpingsområdet Strykjärnet eller gamla Linköping, säger Karine Andersson.
Även ett yttrande har kommit in till kommunen från Bo Jansson, arkitekt och lokalhistoriker.
Han säger i sitt brev att det är märkligt att kommunen föreslår en rivning, trots att två antikvariska utredningar förordat ett bevarande av tegelhuset. Han säger också att tegelhuset skulle kunna rustas upp och integreras i bostadskvarteret. Det finns ingen anledning att ersätta ett fullt brukbart och kulturhistoriskt värdefullt hus med nya garagebyggnader. Om garageplatserna i så fall inte skulle räcka till, kan säkert flera förläggas längs Snickaregatan, menar Bo Jansson.