Hanna Lindgren och Åsa Carlberg tog med sig Hannas son Ted och en beredskapslåda till ett torp i skogen under 72 timmar för att göra just detta. Att öva på krisberedskap.
– Jag tycker att man i alla fall kan diskutera därhemma om hur man skulle klara sig utan samhällets hjälp, och kanske låtsas att elen är borta, säger Hanna Lindgren som är säkerhetssamordnare i Mjölby, Ödeshög och Boxholm.
Från i fredags till i måndags testade hon och kollegan, hållbarhetsstrategen Åsa Carlberg i Mjölby, tillsammans med Hannas nioårige son, att leva just så. Utan el, rinnande vatten och uppkoppling i 72 timmar.
– Det var ett bra experiment. Jag tyckte att det var skönt att koppla ner och slippa stressen.
– Värst var kanske mössen på vinden, och toaletten som var en hink med aska i. Min son tyckte det var jobbigt att det inte fanns någon lyseknapp när det blev mörkt, berättar Hanna.
1700-talstorpet de kristestade i låg i skogen. De fick vandra en kvart den sista biten till huset. Helgen tillbringade de med att plocka svamp och annat ätbart i skogen.
Krislådan de hade med sig var den som MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) rekommenderar alla hushåll att ha hemma. Den innehåller vattendunkar, vevradio, pannlampa med batterier, första hjälpen-kit. Och så mat förstås: konserver, havregryn.
– Vi hade en nödtelefon men den använde vi inte. Att klara sig utan telefon och uppkoppling gick bättre än väntat. Även för en nioåring, säger Hanna Lindgren.
På MSB:s hemsida finns en "utmaning" där man kan testa sin egen krisberedskap.