Den sätts i gång med ett handklapp. Snart följer roboten eltejpen. När banan är slut vänder den och hittar själv tillbaka samma väg – snabbast vinner.
– Det blir allt mer robotar i samhället. Restauranger och mataffärer har redan blivit automatiserade till en viss del, säger Fredrik Eriksson, lärare på Kungshögaskolans teknikprogram.
Det är en av anledningarna till att hans elever får konstruera och programmera sina egna robotar. Men det är också ett bra sätt att omsätta teoretiska kunskaper till något praktiskt.
– Det här är definitivt roligare än att skriva rapporter, säger Ludwig Lindquist, som går sista året på programmet.
I ett hörn av salen håller Anna Bark och Charlotta Ehrnholm på med skalet till deras robot. Inspirerade av Mr. Beans kända gröna hundkoja.
– Vi får se om vi kommer att använda oss av kartong eller om vi gör ett nytt med 3D-skrivaren, säger Anna Bark.
Fredrik Eriksson lyfter även fram programmets kopplingar till näringslivet, med studiebesök på bland annat Toyota. Chanserna till sommarjobb och "riktiga jobb" är goda.
– Det finns elever som börjar jobba direkt efter studierna, men programmet ger även en bra grund för vidare studier, säger Fredrik Eriksson.
Det återstår att se hur många av robotar eller elever som åker med till SM nästa år (detaljerna är inte helt klara). Men Kungshögaskolan kommer att delta när tävlingarna avgörs i vår.
– På något sätt kommer vi att finnas med, säger Fredrik Eriksson.