De som anordnade kvällen var riksorganisationen Gapf, Glöm aldrig Pela och Fadime, i samarbete med Ladies circle.
– Jag har ett personligt engagemang för hedersutsatta ungdomar. Jag upplever att det finns en stor okunskap kring frågan om hedersvåld. Trots att vi har närmare en kvarts miljon ungdomar i Sverige som lever i en hedersrelaterad kontext, säger Marlene Stenman, en av initiativtagarna till kvällen.
Hon ser att det finns en vilja från många att förstå, men att steget till att engagera sig kan vara lite svårare. Att behöva ifrågasätta en annan kultur kan kännas som något man inte gör eller får göra.
Evenemanget inleddes med mingel på skolan och över 200 personer hade köpt biljett till kvällen. Cider, snittar och godis blandades med samtal om hedersvåld. Därefter tog gästerna plats i aulan. De tre föreläsarna fick 20 minuter vardera att prata om sina områden, inspirerat av den populära föreläsningsformen Ted-talks.
Först ut på scenen var Negin Amirekhtiar. Hon arbetade tidigare som advokat hos Elisabeth Massi Fritz och är numera sakkunnig på Nationella kompetensteamet på Länsstyrelsen Östergötland.
Den andra talaren var Hoshi Kafashi, verksamhetsansvarig för Shanazi hjältar och hjältinnor. Han arbetar med att få ungdomar att förändra sin attityd kring hedersrelaterade normer.
Sara Mohammad var kvällens sista talare. Hon tvingades som ung att fly från sin egen familj efter att ha blivit hotad av sin bror. Idag är hon ordförande för Gapf, hedersdoktor på Linköpings universitet och en känd människorättsaktivist.