Det är förmiddag och vid borden inne i konditoriet i Väderstad sitter många fikagäster. Inne i köket virvlar personalen runt tillsammans med doften av nybakat. Vid ett av bakborden fyller Thomas Schwenke deg i långa rader av brödformar.
Lämnade storstan
För tjugo år sedan lämnade familjen Schwenke Stockholm. Döttrarna var små. Anledningen till att de flyttade var att de hade hört att skolan skulle vara bra här i Väderstad.
– Det fanns en bank som trodde på vår galna idé. Folk sa, ”flytta inte till Väderstad, det håller på att dö”. Så fel de hade, säger Thomas Schwenke.
Fick diplom
Han tar en en paus i bakandet och berättar om planerna för familjens konditori i Väderstad.
– Det började ta fart när vi fick Gastronomiska akademins diplom. I början var det Helen och jag. Och mamma som hjälpte till ibland. Nu har vi tjugo personer på lönelistan. Till nästa år räknar vi med att börja bygga till, berättar han.
Varför ska ni bygga ut?
– Vi får inte plats längre. Köket är trångt och vi behöver mer plats för våra gäster. För att behålla känslan, är det viktigt att vi fortsätter att baka i huset, säger Thomas Schwenke.
På lördagarna kan det komma 1 000 gäster. Väderstad centralkonditori har blivit ett utflyktsmål. Fiket som är öppet sju dagar i veckan.
– När man kommer hit ska det kännas att man varit i Väderstad. Därför bakar vi också sådant som inte finns på andra ställen, säger han.
Vad är fördelen med att etablera ett företag här?
– Det är smidigt. Mjölby kommun finns för att hjälpa till. Mijökontoret exempelvis känns som en god tillgång. Det finns också flera expansiva företag i närheten.Vi har en god sammanhållning företagen emellan. Vi hjälper varandra, förklarar Thomas Schwenke.
Livsstil
Helen Schwenke är i full färd med att duka av borden.
– Det här är inte ett jobb. För oss är det ett sätt att leva, säger Helen Schwenke.
Nu är deras döttrar vuxna, och alla tre arbetar på företaget.
– Det här är den ultimata platsen att leva. I Stockholm är det omöjligt att få tag på en bostad. Man slipper stressen. Vi kan jobba när vi vill. Vi är otroligt lyckligt lottade som får ha familjen samlad, säger hon innan hon går vidare med brickan.
– För att få tillbaka vår själ i landet är det viktigt att vi behåller våra fik och konditorier, det är en viktigt tradition, säger Thomas Schwenke.