I nästan ett halvår har Ann-Sofie Gillström och Andreas Lundh på huvudkontoret i Mjölby jobbat med förvärvet. Nu är affären klar, med reservation för att konkurrensmyndigheter ska ge sitt godkännande.
– Det känns fantastiskt, både i ett europeiskt perspektiv och för Mjölby och Östergötland, säger Andreas Lundh som är chefsjurist.
Han och Ann-Sofie Gillström, som arbetar med företagsförvärv, har varit med i den inre grupp som jobbat med affären. Som mest har ett 40-tal Toyota-medarbetare varit involverade i arbetet med att samla in och analysera information om det holländska bolaget inför förvärvet.
Vanderlande är inte egentligen en konkurrent till Toyota. Företagen har delvis samma kunder, men säljer olika produkter inom olika områden när det gäller materialhantering. Vanderlande har satsat stort på automatiska lösningar för e-handel och för bagagehantering på flygplatser – inklusive mjukvara. Toyota Material Handling har fortfarande sin bas i truckar som hanterar lastpallar.
– Skälet till affären är att vi vill möta framtiden. Efterfrågan på automatisk materialhantering kommer att öka och kunderna efterfrågar alltmer hela lösningar, i stället för att köpa en enskild truck, säger Andreas Lundh.
Förändringarna går i rasande fart. Helt nya spelare träder in på planen och där handlar det inte om att flytta pallar, utan mer om att hämta mindre enheter, sortera och transportera dem åt olika håll. Behovet av automatiska system är uppenbart.
Toyota MH och Vanderlande har båda stora sälj- och serviceorganisationer. Men företagens produktion lever sida vid sida och påverkar inte varandra.
– Hur det kommer att se ut i framtiden vet vi inte. Det finns förhoppningar om att få synergieffekter, vi tror att affären kommer ge ett uppsving för båda företagen, säger Ann-Sofie Gillström.
Beskedet har mottagits positivt i fabriken i Mjölby. Liksom när det gäller satsningen på utvecklingslabbet som öppnade förra året, tar man denna affär som ett bevis på att ägarna i Japan tror på Mjölby och på Europa. Medarbetare från Japan har varit delaktiga i affären men den har initierats och drivits från det europiska huvudkontoret i Mjölby.
Landshövding Elisabeth Nilsson, som besökt företaget flera gånger, menar att affären är till gagn för hela regionen.
– Det är tydligt att det är en styrka för gamla BT att ha en stark ägare med muskler att kunna genomföra en sådan här affär, menar hon.
Anna Lövheim, näringspolitisk chef på Östsvenska Handelskammaren, ser det som glädjande när det internationella näringslivet i regionen deltar i utveckling av verksamheter och affärer, här eller runtom i världen.
– Det spiller i förlängningen över på vårt övriga näringsliv. Vi hoppas att Toyota-affären på sikt ska få just sådana positiva effekter, i och med de ökade möjligheter till försäljning och service som affären ger, säger hon.
sune.johansson@ostgotamedia.se