De har hundratals färger i sitt blomsterland

Blomsterdetalj. Den vita dahlian ingår i släktet dekoration och har sortnamnet ’Cafe Au Lati’, de mörka ’Bristol Stripe’.

Blomsterdetalj. Den vita dahlian ingår i släktet dekoration och har sortnamnet ’Cafe Au Lati’, de mörka ’Bristol Stripe’.

Foto: Peter Ericsson PE-Foto

Mjölby2015-08-06 06:00

– Vi är nog några av dem som har flest sorter i hela landet och det är en blomma­ man verkligen blir glad av, framhåller paret.

Utifrån gatan i villaområdet går det knappast att ta miste på var Anita och Gert bor.

Framför och runt deras vita hus från början av 1900-talet ståtar nämligen ett läckert hav av färger – allt från rosa, lila, gult och rött, till orange, brons och flera kulörer blandade med varandra.

De har inte mindre än drygt 300 ­olika sorters dahlior.

– Vi började samla på dem för tio år sedan och har utökat för varje sommar som har gått. Det är en fantastiskt vacker­ blomma som finns i många olika sorter och färger, inleder Gert.

– De är också väldigt tacksamma och lättskötta. När vi satt plantorna i jorden­ under våren tar det ofta fart fort, så ogräset har ingen chans. Dahliorna blir som en marktäckare, en ganska hög sådan, ler Anita.

Bland sorterna märks anemon, boll, fransad, kaktus, mörkbladig, näckros, orkidé, pion, pompom och halskrås.

– Mest ovanlig och svår att få tag på är nog anemon och halskrås. Men allra­ finast tycker vi att näckrosdahlian är med sin härliga renhet. Och häftigast är giraff, som ingår i orkidédahlian. Den är randig åt fel håll och väldigt annorlunda. Dessutom skräpar den inte ned.

Paret brukar plantera de i garaget frostfritt förvarade knölarna i början av maj varje år. Innan de planterar blandar de upp jorden med kogödsel.

– Det går åt ungefär 40 säckar till alla rabatter och så kompletterar vi med en släpkärra hästgödsel. Under sommaren kastar vi också ut Blåkorn överallt som extra gödning. Men aldrig efter augusti. ­Då måste knölarna få mogna till, berättar Gert.

Något man ska tänka på är att dahlian "kräver" mycket vatten.

– Under en torr sommar, som i fjol, behöver man vattna en hel del. Eftersom blommorna inte gillar kallt vatten från kranen, fyller vi dammen och låter det värmas upp och få det lite syresatt under ett dygn innan, säger Anita.

De första tidiga sorterna slår ut kring midsommar. Sedan pågår blomningen ända till dess att frosten kommer.

– En av anledningarna till att vi tycker så mycket om dahlian är att blomningstiden är så pass lång, framhåller Anita.

Med alla sina skilda exemplar är paret övertygat om att de hör till landets allra största samlare av olika sorters dahlior.

– Vi vet att ordföranden i Svenska dahlia­sällskapet, som vi är medlemmar i, har fler. Men annars har vi inte hört om någon annan och det känns förstås lite kul.

Trädgården innehåller också andra blommor som flitiga lisa, lejongap, klöver, tagetes, liljor, salva, tulpaner, påskliljor och lökväxter. Dessutom 50 sorters tomater och ovanliga gurkor.

– Vi har bott här sedan 1978, fast det var först när vi blev pensionärer som rabatterna tog ordentlig fart. Nu är det vårt överlägset största gemensamma intresse och det är skönt att kunna njuta av något tillsammans, säger Anita­ och Gert.

När det gäller dahliorna fortsätter samlandet. Men alla sorter kan de aldrig­ samla ihop. Det finns nämligen 55 000 olika…

Så här sköter du dina dahlior

Anita och Gert ger smarta tips för att få bäst resultat:

Blanda upp planteringsjorden med mycket naturgödsel innan du sätter plantorna.

Tryck ned en stavkäppspinne i jorden intill varje planta. Denna kan du senare binda upp blomman vid. Gör du det senare finns risken att du trycker den i knölen. Våra pinnar brukar vara cirka 80 centimeter – varav 20–30 centimeter under jord.

Plocka vissna blommor direkt – låt dem inte gå i frö. Annars kan det vissna falla ned på bladverken och göra att de möglar.

Vattna inte med kallt vatten under sommaren, då slokar blommorna lätt. Häll hellre upp vatten i en kanna­ eller tunna och låt det värmas upp utomhus före bevattningen.

Gräv upp knölarna ur jorden efter första frosten. Förvara sedan dessa frostfritt under vintern innan du planterar ut dem igen på våren. Vi brukar göra det i början av maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!