Elin Engström, Natacha Häll och Rebecca Allard övar för fullt.
Det är full fart på skolans restaurang Nils Dacke. Snart kommer matgästerna som ska trakteras med samma förrätt som tjejerna sedan ska tävla med. Gästerna får sedan ge sitt första omdöme.
Elin Engström och Natacha Häll lägger upp laxbitarna på tallrikarna. En svensk och en asiatisk del i en förrätt är utmaningen. Smörsåsen som Natacha häller på gör säkert sitt för att framhäva smakerna, liksom sesamkornen ger sting.
Desserten, bestående av ananas, bakverk och något fruset, har de också tränat på. Huvudrätten är däremot hemlig in i det sista, de har bara 30 minuter på sig att finna fram en varmrättsidé, berättar kocklagets lagledare och läraren Katarina Westman.
Dackeskolan är enda tävlande skolan utifrån som kommer med både kock- och serveringslag. Det senare består av Rebecca Allard och Sandra Kirch.
Serveringslaget ska arbeta ihop med ett annat kocklag där även samarbetet bedöms, berättar dess lagledare läraren Gustav Engholm.
Rebecca Allard får klara sig utan sin medtävlare denna dag när hon bland annat finslipar dekantering av vin.
Det svåraste är att komma ihåg alla moment i rätt ordning – och så att inte spilla, menar Rebecca Allard.
– Det känns rätt så nervöst, men jag tror det går bra. Det är bara att ladda och träna, säger hon.
Att nyutexaminerade hotell- och restaurangelever blir allt mer eftertraktade och börjar bli en bristvara är inget hon eller de andra eleverna verkar känna till.
Förutom de praktiska proven testas eleverna även på teorin som kunskaper om råvaror, doften på olika spritsorter, omvandling av recept, hur det går till att starta eget med mera.
– En mer komplett tävling går inte att finna, säger Katarina Westlund.
Dackeskolan hör till en av Sveriges absolut bästa när det gäller hotell, restaurang och livsmedel, enligt arbetsgivarorganisationen Visita som sett skolan i final flera gånger under tävlingens historia. Sedan 2006 har skolan har varit i final sex gånger, vunnit fem och varit trea en gång. Serveringseleverna har tävlat två gånger och kommit två och trea.
– Ett alldeles fantastiskt resultat, säger Lotta Johansson, kvalitetsansvarig på Visita.
Finalen sker på Stockholms hotell- och restaurangskola 15 mars.