De delar lokal – för skönhets skull

De har varit grannar i flera år. Nu har de upptäckt att de har så mycket gemensamt att de tar steget och flyttar ihop.

Bästa läget. Ingångarna blir kvar som i dag, men det blir mer plats, och fler möjligheter.

Bästa läget. Ingångarna blir kvar som i dag, men det blir mer plats, och fler möjligheter.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2017-08-22 00:00

Nej, det handlar inte om en romans i kvarteret, utan om ett affärssamarbete i skönhetsbranschen. Mellan en frisersalong och en hudterapeut.

– Vi är rejält trångbodda men vill inte flytta. Vi har det bästa läge man kan tänka sig, säger Karoline Wallin som driver Studio Hairart på Kungsvägen i Mjölby.

Att jobba framför de stora fönstren och se folk röra sig ute på gatan är en frihetskänsla, tycker hon.

– För mig som är ensam blir det ett lyft att få arbetskamrater, säger Jeanette Eek på Hudstylisten.

Deras lokaler ligger i stort sett vägg i vägg i Kanikegården. Bara trappuppgången till nummer 63 finns emellan dem.

När Åboden flyttade ut ur affärslokalen bredvid Jeanette var det läge för Karoline att expandera.

– Vi är tolv anställda och skulle kunna bli några till. Så jag frågade Jeanette om hon skulle vilja dela lokal, berättar Karoline Wallin.

Och det ville hon gärna.

– Jag tror att vi kan hjälpa varandra, och vi har ju delvis samma kunder, säger Jeanette Eek som tidigare har stängt sin verksamhet några veckor på somrarna för att kunna ta semester. Nu slipper hon det.

De kan i alla fall sköta försäljning av varandras produkter, boka tider och hänvisa kunder till varandra.

Byggarbetena har satt igång. Jeanette kommer att flytta från sin lokal och hålla till längst in mot gården i den nya. Där kommer hon att kunna göra mer än i dag. Det blir ett duschrum vilket krävs för att kunna göra helkroppsbehandlingar.

Studio Hairart kommer att ha sex nya stolar i de nya lokalerna som öppnas upp mellan Hudstylisten och före detta Åboden. Det är inga problem för det finns två gamla igenmurade valv. Det har tidigare funnits en guldsmedsaffär i lokalerna.

Apropå valv så är den nya lokalen tidigare platsen för en av två portgångar från gatan och in på Kanikegårdens innergård dit bönderna förr körde med skörden som skulle malas i kvarnen inne på gården. Spår finns fortfarande av valven både i fasaden och inomhus. Väggarna är nedtill klädda med rödbrun sten.

Men det är inte bara hår och hud som ska behandlas i lokalerna. Det finns fler kroppsliga delar som kan behöva bättras på. Nagel och Frans.

Karoline och Jeanette tänker sig att det ska finnas plats för en nagelterapeut i den nya lokalen. Dessutom ett personalrum.

– Det ska bli trevligt att ha några att fika med, tycker Jeanette.

En annan tanke som de jobbar med är att kunna erbjuda "paketlösningar" inför bröllop.

– Vi tror att vi kan skräddarsy behandlingar, säger Karoline Wallin.

Jeanett Eek på Hudstylisten, Mjölby, och grannen Karoline Wallin på Studio Hairart går ihop i en gemensam lokal i Kanikegården.
Jeanett Eek på Hudstylisten, Mjölby, och grannen Karoline Wallin på Studio Hairart går ihop i en gemensam lokal i Kanikegården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om