I sommar invigs en ny historisk utställningen om räddningstjänsten i Mjölby.
De som gör utställningen har jobbat över 200 år i räddningstjänsten, om man räknar ihop tjänsteår.
– Brandkåren har inte ändrat sig så mycket egentligen, men vår generation är nog den som varit med om mest förändring tekniskt sett, säger Lars Månsson.
Utställningen ska vara klar lagom till firandet av Sveriges nationaldag den 6 juni. Då hoppas man även få låna Skänninges fina gamla brandbil. De kallar utställningen ”Från eldvakt till yrkeskår”.
– Det var först på på 1950-talet som brandman blev ett yrke, berättar Bernt-Åke Holmberg.
Inne i en av hembygdsgårdens röda stugor i Mjölby har de pensionerade och passionerade brandmännen träffats varje onsdag. Runt omkring dem på bordet ligger en mängd bilder. Alltifrån svartvita bilder med brandmän i gamla uniformer till färgbilder på hus som står i lågor.
– Vi har börjat forska från slutet av 1880-talet och har stannat vid 1975. Sedan hoppas vi att nästa generations brandmän ta över, säger Lars Månsson.
De visar ett bildspel som kommer rulla inne på museet. Bilder från brandstationen, bränder, och bilolyckor.
– Det finns några händelser som man aldrig glömmer. Vissa scener kommer upp. De biter sig fast, säger Bernt-Åke Holmberg.
– Vi skulle ju vara hjältarna. Det var först på 1990-talet som man började prata, och debriefing blev en självklarhet, säger Tony Gustafsson.
– Det är tur att man själv inte fått uppleva, det vi som brandmän fått se, säger Per-Arne Wirgard.
Vi sitter tysta en stund och fortsätter titta på bilderna i bildspelet. Från tågolyckan i Sya 1975 finns flera bilder. Där dog 14 personer och över 40 skadades.
– För oss här det här ett sätt att fortsätta träffas. Det är ju mycket en social träff för oss också, säger Tony Gustafsson.
Vi går ut i solskenet mot de två lokaler som utställningen ”Från eldvakt till yrkeskår” kommer visas. På väggen hänger sedan tidigare gamla brandsprutor. På golvet står en brandsläckare, som tagen ur Emil i Lönnebergas fynd från marken i Vimmerby.
– Om någon har några gamla grejer eller bilder från vårt område som rör brandkåren tar vi gärna emot, säger Lars Månsson.
Skulle ni rekommendera yrket som brandman?
– Ja om man har känslan för det. Vi har haft en fin sammanhållning. Det blir en andra familj liksom, säger Lars Månsson.