De är de enda invandrarna i maktens korridorer

Franco Sincic och Ftsum Zemere är de enda ledamöterna med utländsk bakgrund i Mjölbys kommunfullmäktige.
– Det har funnits fler invandrare i fullmäktige tidigare, säger Franco.

Ftsum Zemere (M) och Franco Sincic, politisk vilde, har olika partifärg och olika bakgrund. Men de tycker att det borde finnas fler med utländsk bakgrund inom politiken i Mjölby.

Ftsum Zemere (M) och Franco Sincic, politisk vilde, har olika partifärg och olika bakgrund. Men de tycker att det borde finnas fler med utländsk bakgrund inom politiken i Mjölby.

Foto: Fredrik Sandberg

Mjölby2024-12-28 09:00

Anna-Lena, Cecilia, Margaretha, Maria, Felicia och Birgitta. I listan på förtroendevalda till kommunfullmäktige i Mjölby får man leta för att hitta personer som är utlandsfödda. Bland de 45 ordinarie ledamöterna hittar vi endast den politiske vilden Franco Sincic. Bland ersättarna finns Ftsum Zemere (M).

Franco är politisk veteran och har varit med i politiken länge. Ftsum är ny för den här mandatperioden.

– Det har funnits fler invandrare i kommunfullmäktige tidigare. I början av 2000-talet var det kanske fem eller sex. Men nu är det bara jag och Ftsum, säger Franco.

undefined
Franco Sincic: "Jag blev uppfostrad in i den socialistiska andan och jag kom snabbt in i föreningslivet".

Det är inte bara längden på det politiska engagemanget, partifärg och ålder som skiljer Franco och Ftsum åt. De har också olika bakgrund och olika orsaker till att de började den politiska banan.

– Jag flyttade till Sverige när jag var 10 år. Mina föräldrar var arbetskraftsinvandrare från forna Jugoslavien. Jag blev uppfostrad in i den socialistiska andan och jag kom snabbt in i föreningslivet. I och med att jag gifte mig med en svensk kvinna kom jag in svenska samhället på det sättet, säger Franco.

Franco började jobba som svetsare och det var via jobbet som han fick kontakt med politiken.

– Jag träffade Lars Nilsson på jobbet. Han var gruppledare för vänsterpartiet och han lockade över mig till partiet. Innan det hade jag röstat på Socialdemokraterna, precis som mina föräldrar alltid hade gjort.

Ftsum är 22 år och kom till Sverige 2015 som ensamkommande flykting från Eritrea. Det var hans erfarenheter från möten med de svenska myndigheterna som fick honom att engagera sig politiskt.

– Jag minns att jag inför valet 2018 följde debatten väldigt noga. Jag var inte så bra på språket, men jag gjorde mitt bästa för jag var intresserad av politik redan då. Men det som gjorde att jag gick med i Moderaterna var mina upplevelser av det svenska myndighetsbruket och det var det som gjorde mig politiskt medveten.

undefined
Ftsum är ersättare i kommunfullmäktige. Men han brukar delta på de flesta sammanträdena.

Inför valet 2022 gick Ftsum med i Moderaterna. Idag studerar han på Linköpings universitet, föreläser på skolor och sitter med i styrelsen för moderaternas studentförening i Linköping.

– Vi har enorma problem med olika delar i samhället: med skola, kriminalitet, integration och inte minst miljön. Alla de här problemen får mig att bli intresserad av samhällsfrågor.

Både Franco och Ftsum tycker att det är svårt att veta varför så få utlandsfödda engagerar sig politiskt. Men Ftsum har en teori.

– Många av de länder som flyktingar kommer ifrån är diktaturer. Det kan till och med vara förbjudet att prata politik inom familjen. Kanske bär man med sig det när man kommer till Sverige?

undefined
Ftsum Zemere är medlem i Moderaterna i Mjölby. Han sitter även i styrelsen för Moderaternas studentförening på Linköpings universitet.

Hur ska vi få fler invandrare att engagera sig politiskt?

– Det minsta man kan begära är att alla lär sig begriplig svenska så de kan delta i samhällsdebatten. Från samhällets sida måste vi skapa fler möten mellan svenskar och invandrare. Konkret skulle det kunna vara att vi bjuder in människor med utländsk bakgrund till kommunfullmäktige. Genom att observera sammanträdena kan man få en bättre förståelse för hur en demokratisk process går till, säger Ftsum.

undefined
Ftsum Zemere brukar föreläsa ibland. Han tycker om att debattera.

Vad kan de politiska partierna göra för att få fler medlemmar?

– Jag tror att vi måste jobba mer aktivt med att rekrytera invandrare. Antingen är det politiska partierna som inte kan nå invandrare eller så är det tvärtom? Vi kan till exempel arbeta med dialog och mentorskap. Det finns de som vill engagera sig, men vet inte hur det ska göra, säger Ftsum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!