Med bland annat Malmö som förebild söker nu Mjölby en vräkningsförebyggare. Tanken är att det ska leda till att färre människor blir vräkta från sina bostäder.
– I Malmö har det gett bra resultat, säger Märta Sörenson, enhetschef ekonomiskt bistånd, som tidigare arbetat i den skånska staden. Genom att på ett tidigt stadium fånga upp människor som har problem med att betala sin hyra av olika skäl kan vi undvika avhysningar och hjälpa människor att behålla sina hem.
Att människor riskerar vräkning är ett stort problem i Mjölby. Förra året kom det in 25 meddelanden från kronofogden om personer som riskerade att bli vräkta från sina bostäder.
– Och varje månad får vi in ungefär 100 brev från hyresvärdar om att människor inte betalat sina hyror i tid. Så fort vi får ett sådant meddelande skickar vi ett brev till alla som är sena med hyran. I brevet talar vi om att vi finns. Det är inte alla människor som vet det eller som vill närma sig socialtjänsten. Men det finns mycket hjälp att få.
Vräkningsförebyggaren kommer att vara en länk mellan kommunen, myndigheter, Ria, hyresvärdar och kronofogden.
– Vi vill få in ett helhetsgrepp arbetet, Så vi vill ha en socialt engagerad person som är orädd, driven, som älskar människor, och som kan samarbeta. Och som tycker att det är roligt att skapa något nytt. Jag vet att det de finns, nu gäller det bara att hitta en.
Att man inte kan betala sin hyra kan bero på många olika saker.
– Många gånger handlar det om människor som inte mår bra och då är risken att vi får kontakt för sent. Det vill vi undvika.
Kontoret kommer också att organisera om sin verksamhet och bilda en vuxenhet där det kommer att finnas ett team av vuxenhandläggare, ekonomiskt bistånd-handläggare, vräkningsförebyggaren och en dödsbohandläggare.
– Det ger oss möjlighet att se hela människan.
Idén om anställa någon som skulle kunna arbeta förebyggande låg i luften när Märta Sörenson började sin tjänst i Mjölby vid årsskiftet.
– Min chef Kristina Granlund hade sett behovet. Och jag såg i Malmö att det fungerade. Jag har varit i kontakt med mina gamla kolleger för att höra hur de arbetar. Även i Motala och Linköping finns vräkningsförebyggare.
Omsorgs- och socialnämnden har äskat pengar för att driva det förebyggande arbetet som ett projekt under tre år. 20 april fattas det formella beslutet.