Dackeskolan har en lång rad av fina placeringar i gymnasie-SM bakom sig, se faktarutan. Särskilt gäller det skolans kockelever som före årets tävling hade lagt beslag på guldmedaljerna 2006, 2008, 2009, 2011 och 2012. Förra året blev det brons.
– Vi visste att det var tuff konkurrens nu så vi kunde bara göra vårt bästa. Vi hade varit glada om vi fått en pallplats, säger Vadstenatjejen Elin Engström, en av de två kockeleverna från Dacke som nu hamnade högst upp i prislistan.
Vad vann ni på, tror du?
– Jag vet inte riktigt, men det som imponerade på juryn var att vi hanterade stress bra och hade roligt i köket. Vi hade ett mer tydligt körschema än de andra också.
SM-finalen hölls på Stockholms Hotell- och restaurangskola i Globen, dit sex skolor hade kvalificerat sig. Köket tillagar en trerättersmeny, fem portioner till gäster och sju till en smakjury. Varmrätten var en oförberedd råvarukorg med en hel fläskkotlettrad med fläsksida. Förrätt och dessert ingick i kvaltävlingen.
Vad åt ni för att fira segern?
– Haha, vi fick en trerätters av restaurangskolan och till desserten talade man om hur tävlingen hade gått. Det var ganska spännande för man började med att berätta vilka lag som kom sexa och femma.
Hur firar du guldet nu, då?
– Jag var ute på praktik under sportlovet så jag har lov den här veckan i stället och är och hälsar på min pojkvän Henrik i Västerås.
Din favoritmat?
– Roligast att laga är när man får göra allt från grunden själv.
Och godast?
– Dessert. Jag älskar glass i alla former. Man kan göra så mycket av den.