– Vi har tröttnat på att våra barn särbehandlas, säger Maria Larsson som är mamma till Viktor, 21 år. Hon är också ordförande för FUB i Mjölby (för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning).
Viktor tar studenten just nu, men hans mamma har upptäckt att han inte har fått den undervisningstid han ska få under sin skoltid. Enligt skollagen har en gymnasiesärskolelev rätt till 3 600 timmar fördelat på fyra år.
– Fram tills för två år sedan hade eleverna ett normalt schema med raster, luncher och pauser mellan lektionspassen, berättar Maria Larsson. Den effektiva undervisningstiden var då 25 timmar i veckan.
Hösten 2017 ändrades detta. Skoldagarna blev 1,5 timmar kortare.
– Först i februari i år insåg jag att det bara gällde eleverna vid Individuella programmet. Andra elever på särgymnasiet har pauser mellan lektionerna och går längre dagar.
Det visade sig att för Viktor och hans klasskamrater räknas ALL tid i skolan som undervisning: att äta lunch, att byta lokal, att gå på toaletten.
– Jag fick svaret att eftersom eleverna har tillgång till skolpersonal hela dagen så kunde rektorn räkna så här – men bara för de här eleverna.
Maria Larsson började läsa skollagen, läroplaner och principer för schemaläggning.
– Man får inte göra olika för olika särgymnasieprogram vid samma skola. Alla elever har rätt till pauser för toalettbesök, rast och lunch – även en särgymnasieelev! Och hur kan en rast räknas som pedagogledd undervisning när eleverna sitter med sina mobiler och lyssnar på Spotify, spelar spel eller kollar på Youtube?
I kommunens kost- och måltidspolicy står det att "vuxennärvaro är viktigt för att göra måltiderna till en lugn och trevlig social stund".
– Hur kan då lunchen klassas som undervisning för en liten grupp elever, men inte för de andra?
Maria har räknat ut att Viktor och hans fyra klasskamrater har förlorat minst 540 undervisningstimmar under de två år som har gått.
– Ett klockrent exempel på diskriminering av en liten elevgrupp vid särgymnasiet, konstaterar hon. Och våra ungdomar behöver så väl all undervisning och stimulans de kan få.
Föräldrar och gode män för de drabbade ungdomarna har anmält kommunen till Skolinspektionen.
– Vi vill ha kompensation för den förlorade tiden - och vi vill inte att fler elever ska drabbas.