Charlottas kafferi firar 10 år längs E4

För precis tio år sedan öppnade Albackens Trädgårdskafferi i utkanten av Mjölby. Då hade Charlotta Helméus Nyman massor med nya, egna idéer: ekologiskt, närodlat, återbruk av möbler och porslin. I dag är hon inte precis ensam om de tankarna.

Egna téblandningar till salu.

Egna téblandningar till salu.

Foto: Susanne Hasselqvist

MJÖLBY2019-04-17 20:00

– Jag ville kombinera restaurangen med trädgårdsgrejer och inredningsprylar, och det var jag rätt ensam om då, säger hon. Här, lite vid sidan om E4, behövde jag flera ben att stå på.

Ett framgångskoncept – fast i dag är det ändå restaurangen som har störst plats i verksamheten. Hemlagat och östgötskt har blivit succé. Inte minst sedan tidningen Vi Bilägare för två år sedan valde hennes ställe till den bästa restaurangen längs E4, i hela Sverige.

– Oj, vilket genomslag den utmärkelsen fick, säger hon. Plötsligt var vi kända långt utanför Mjölby.

Egentligen hade Charlotta alltid drömt om att ha en egen restaurang eller ett café. Som barn hjälpte hon gärna mamma i köket, där lagades mat från grunden och det var rotmos, dillkött och köttbullar.

Och som 13-åring jobbade hon på travrestaurangen i Mantorp för fem kronor i timmen och stortrivdes.

Men sedan läste hon vidare och blev socialpedagog.

– Jag jobbade med ungdomar i många år. Men till slut gick jag in i väggen och ville välja en ny väg. Jag började läsa till inredare.

För att bredda kompetensen och kunna försörja sig gick hon en trädgårdsutbildning också. Och samtidigt hade hon spanat in Birgittas värdshus, den gamla vägkrogen i utkanten av Mjölby.

– Den var tidstypiskt inredd, mörkt och murrigt, men jag tyckte att jag såg möjligheter. Så när den blev till salu slog jag till, och med vänners hjälp revs 40 år gamla heltäckningsmattor ut, vi målade och fixade i tre månader. Jag köpte stolar, bord och porslin på loppis, återbruk var en idé jag trodde på och jag sålde gärna vidare om någon var intresserad.

Påsken 2009 öppnades Trädgårdskafferiet. I restaurangen serverades mest pajer och lite smörgåsar, ekologiskt och närodlat redan från starten och rätt snart hembakat bröd och kakor.

Trädgårdsdelen var stor och Charlotta hade till och med en anställd trädgårdsmästare.

– Men där är konkurrensen stenhård och varenda mataffär säljer växter idag. Jag har fått specialisera mig på utvalda grejer, som trädgårdsgungor och fina krukor.

I stället har restaurangen utvecklats. Afternoon tea infördes för några år sedan och ibland ordnas mordgåte- och doobidoo-kvällar. Arbetsdagarna är ofta långa.

– Jag har idéer kvar att förverkliga, säger Charlotta. Jag äger ett markområde här intill, så om bara tiden räcker...

susanne.hasselqvist@ostgotamedia.se

Personalen. Charlotta Nyman, Ing-Marie Pettersson, Elin Wettergren och så Caklin Altun som jobbat här sedan sommaren 2009.
Personalen. Charlotta Nyman, Ing-Marie Pettersson, Elin Wettergren och så Caklin Altun som jobbat här sedan sommaren 2009.
Charlotta Nyman

Ålder: 56 år

Yrke: vd, bagare, kock, trädgårdsmästare, inredare, administratör...

Familj: gift med Ove, rörmokare; två vuxna söner och två barnbarn.

Bor: i villa på Albacken.

Äter själv helst: gillar vitlök i alla former. En god potatisgratäng, med en köttbit, fisk eller vegetarisk rätt. Provar gärna nya smaker.

Läser: jämt. Just nu Linda Olssons En syster i mitt hus. Är bokknarkare, men vill ha pocketböcker som kan läsas i badet (badar varje dag), vid strykning eller matlagning.

Fritidsintressen: vill vara mer med mina vänner. Sjöng i kör förra året. Nu blir det nog barnbarnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om