Hjärtefrågan
Mjölby är en utpräglad landsbygdskommun. "Mitt i potatislandet", som Birgitta Gunnarsson (C) uttrycker det. Inte minst kriget i Ukraina har riktat fokus på våra åkrar.
– Det är vår överlevnad. Sveriges överlevnad finns på landsbygden, säger hon.
Birgitta Gunnarsson från Skänninge är Centerpartiets förstanamn i Mjölby. Hon vill prata om partiets landsbygdspolitik. Hon vill också bemöta den kritik som menar att C blivit ett parti för storstadsbor.
– I dag behöver vi vara ett parti för hela landet. Det ska inte vara en motsättning. Vi vill utveckla landsbygden och lantbruket. Jättemånga idag vill äta närodlat, och odla själva. Även storstadsbor. De vill ha en liten liten del av landsbygden hemma hos sig.
Tolerans och inkludering är andra saker som hon menar utmärker Centern, och som appellerar på storstadsbor.
– Vi har inte förändrat vår landsbygdspolitik för att vi inkluderat storstan, säger hon.
Ska vi odla djurmat, människoföda eller energigrödor?
– Vi har så mycket mark att vi kan göra alla tre. En levande landsbygd kräver betande djur. Diskussionen om kornas fisande är löjlig. Vi ska äta mindre kött, men välja svenskt. Vi har en politik för hela kedjan.
En stor del av Mjölby kommun består av prima åkermark. Baksidan av det är att nästan var man än vill bygga nytt så blir det på jordbruksmark. Något totalstopp för det vill inte Birgitta Gunnarsson ha, bland annat måste det vara möjligt att generationsbygga. Vissa kommuner har skrivit in ett stopp för exploatering av åkermark. Det tror hon inte på, utan menar att sådana beslut ändå leder till undantag.
– Men vi kan inte lägga ut mattor av villor på fin jordbruksmark längre. Det måste ske på mindre produktiv mark, och med mindre tomter. Även om det leder till viss fördyring. Förtätning, men med eftertanke. Även inne i tätorterna ska det finnas gröna öar, säger hon.
Synen på markanvändning har förändrats. I kommunen finns flera byggklara områden som just ligger på åkermark. Men de har varit planerade i något årtionde.
Centern vill underlätta för boende på landet. Ökat stöd till enskilda vägar, fortsatt kollektivtrafik på landet och utökade möjligheter att åka med skolbussen.
– Om vi vill att ungdomar ska utbilda sig så måste de kunna ta sig till sin skola.
Regionens lokaltrafikutredning har fått hård kritik från Mjölby kommun för att sakna ambitioner när det föreslås att flera landsbygdslinjer och även tätortstrafik läggs ner. Birgitta Gunnarsson sitter som ersättare i regionfullmäktige och tycker att regionen ska göra ett omtag i sin bedömning.
– Vi ska inte köra med tomma bussar, men man kan inte räkna på samma sätt på landet som i stan.
Hon vill förenkla reglerna för kommunernas upphandlingar av mat så att även små leverantörer kan konkurrera med de stora.
– Vi har diskuterat en hub där mindre producenter kan samarbeta om livsmedelsleveranser. Vi har så otroligt mycket mat i vårt närområde. Kommunens skulle kunna bidra till att lantbrukare går samman i en hub, tror hon.
Solceller på kommunala byggnader, och hjälp till privatpersoner och företag att satsa på solel. Lantbrukare har stora byggnader vars tak kan bli solfångare.
Lantbrukarna är en del av Mjölbys näringsliv och kommunens rykte som näringslivsvänlig har kraftigt förbättrats de senaste decenniet.
– Vi vill bli topp tio i landet. Vi har förutsättningar med vårt läge.