Caroline, 53, hjälper sjukskrivna – nu försvinner hennes jobb

Caroline Andersson, 53, hjälper sjukskrivna Mjölbybor att komma rätt i vårdkedjan.
Men snart försvinner hennes jobb på Mjölbys vårdcentral. Hon är kritisk till hur regionen har agerat under varslet.
– Jag mår väldigt dåligt och det har varit en utdragen process.
Hon tror att patienter kan komma i kläm och fastna i långa sjukskrivningar.

Regionens varsel under året har varit jobbigt psykiskt och gett sömnsvårigheter, berättar Caroline Andersson, rehabkoordinator, på vårdcentralen i Mjölby Hon är en av dem som måste byta arbetsplats. Informationen fick hon bara några veckor innan hon ska sluta i Mjölby.

Regionens varsel under året har varit jobbigt psykiskt och gett sömnsvårigheter, berättar Caroline Andersson, rehabkoordinator, på vårdcentralen i Mjölby Hon är en av dem som måste byta arbetsplats. Informationen fick hon bara några veckor innan hon ska sluta i Mjölby.

Foto: Annica Hesser

Mjölby2024-12-18 18:00

Nyheten i korthet

  • Region Östergötlands varsel har lett till att 235 anställda förlorar sina jobb. På Mjölbys vårdcentral måste fem personer sluta.
  • Antställda på vårdcentralen uttrycker oro för att patienter kommer att drabbas av längre sjukskrivningar och mer komplicerade vårdprocesser.
  • Mjölby vårdcentral har förlorat över 2 000 patienter till en privat vårdcentral, vilket har lett till ekonomiska förluster och personalnedskärningar.

Region Östergötlands stora varsel har blivit en följetong under året. Från första beskedet att 900 skulle varslas stod det efter sommaren klart att 235 anställda blir av med sina jobb.

Varslet drabbar även Mjölbys vårdcentral. Fem tjänster ska bort och primärvårdens högsta chef har i en tidigare intervju i Corren berättat att det blir ett hårt slag för regionens vårdcentral i Mjölby. 

En av dem som berörs är Caroline Andersson, rehabkoordinator. Hennes uppdrag är att stötta patienter som är sjukskrivna och samordna olika insatser. Hon fungerar som en mellanhand och kan hjälpa patienter i kontakter med både sjukvården och externa myndigheter som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

– Ofta handlar det om patienter som har en smärtproblematik och psykisk ohälsa, ibland som varit sjukskrivna långa perioder. För dem kan det vara svårt och jobbigt att ha kontakter med myndigheter och ha koll på att de har giltiga läkarintyg. Då kan jag hjälpa till och kan förmedla kontakt till läkaren exempelvis, säger Caroline.

I sitt jobb ser hon att många behöver hjälp med den typen av insatser. Dessutom har patienter en laglig rätt sedan 2020 att få en koordinering vid sjukskrivning.

undefined
Regionens varsel under året har varit jobbigt psykiskt och gett sömnsvårigheter, berättar Caroline Andersson, rehabkoordinator, på vårdcentralen i Mjölby Hon är en av dem som måste byta arbetsplats. Informationen fick hon bara några veckor innan hon ska sluta i Mjölby.

Men i november fick hon ett besked hon egentligen fruktat sedan i mars. Hon kommer inte få fortsätta som rehabkoordinator. I stället kommer en person som i dag jobbar som samtalsterapeut få lägga en del av sin tjänst på att göra Carolines jobb. Hon reagerar starkt på att ledningen tidigare gått ut med att det är en arbetsterapeuttjänst som försvinner, eftersom hennes uppdrag är mer än så. 

– Ett sådant uppdrag kräver att man har tid för det. Att bara ha en rehabkoordinator på viss procent på en så stor vårdcentral som Mjölby kommer inte leda till någon bättre ekonomi i längden. Det kommer leda till att läkare och övrig personal kommer få lägga tid på sjukskrivningsfrågor i stället för sina ordinarie arbetsuppgifter, säger hon och tillägger:

– Det kommer med största sannolikhet även leda till att fler patienter hamnar i långvariga sjukskrivningar. Fler patienter kommer förmodligen även att lista om sig på en annan vårdcentral.

undefined
Risken är att administrationen ökar för läkare och att patienter fastnar i långa sjukskrivningar, enligt Emil Kristensson, specialistläkare i allmänmedicin, och Caroline Andersson, rehabkoordinator, på vårdcentralen i Mjölby.

Den regiondrivna vårdcentralen har redan tappat drygt 2 000 patienter sedan det privatägda bolaget Familjeläkarna öppnade vårdcentral i Mjölby i januari 2023. I allmänhetens öron kan det låta som att färre patienter gör att de patienter som är kvar kan få vård snabbare. Men så fungerar det inte säger Emil Kristensson, specialistläkare i allmänmedicin på Mjölby vårdcentral. 

– Om vi hade haft samma personalstyrka skulle det kunna bli så. Men tappet av patienter gör att vi får en sämre ekonomi. 

Hittills har vårdcentralen mist mellan åtta och elva miljoner kronor beräknat på en årsbasis.

– Förutom den personal här som har fått gå, så har det varit anställningsstopp, vilket gör att vi har en sjuksköterska och ett par läkare som inte har ersätts av ekonomiska skäl.  

Precis som Caroline ser han en risk att läkare kommer få mer administration framöver.

– Om man backar tiden lite var det precis sådant som vi fick göra. Att få en rehabkoordinator på heltid avlastade oss. Nu fungerar Caroline som en spindel i nätet för patienterna. Det blir ett stort tapp, dels riskerar det att bli rörigt när någon slutar, dels innebär den lösning som har presenterats på sin höjd en halvering av Carolines tjänst.

undefined
Caroline Andersson hoppades in i det sista att regionen skulle tänka om kring hennes tjänst, inte minst för att uppfylla lagens krav på koordinering vid sjukskrivningar.

Caroline är även kritisk mot hur Region Östergötland har agerat sedan beskedet om massuppsägningar meddelades.

– Jag mår väldigt dåligt av hela processen som varit långsam. Jag har känt en enorm stress, ångestkänslor och har haft svårt att sova. Jag levde länge på hoppet att de skulle tänka om. Och jag tänker även på hur det här kommer drabba de patienter jag har ansvar för. 

Med sina 23 år får hon fortsätta jobba i regionen, men på annan tjänst och på annan ort. Hon är i grunden arbetsterapeut och nu är det ett sådant uppdrag som väntar i Linköping. 

– Vi som får en så kallad stadigvarande förflyttning har nästan fått sämre information än dem som fått veta att de ska sägas upp. 

undefined
I brist på information från regionen om konsekvenserna av varslet så har fackförbunden själva haft informationsträffar och på Sveriges Arbetsterapeuter berättar länsordföranden Anita Utterström, att drygt 150 personer deltog på deras Teamsmöten.

Hon får stöd för sin kritik på fackförbundet Sveriges arbetsterapeuter som anser att rehabkoordinatorer bör permanentas och införas i hälso- och sjukvården över hela landet. På centralt håll har fackförbundet varnat för att arbetsmiljön för dem som blir kvar kommer att bli tuff.

Anita Utterström är ordförande för Sveriges Arbetsterapeuter i Östergötland. Hon berättar att många medlemmar vittnat om en stor oro och bristande information:

– Regionens hantering har inte varit den bästa. Vi har samverkat med andra berörda fackliga organisationer, speciellt under våren, och vi har alla upplevt att det varit brist på information. Man började titta på dem som var sist in, men vi ville att man skulle börja med att titta på vad man vill ha för arbetsorganisation vilket man gjorde sedan. Vi anser att det är bättre att man gör rätt och att det tar lite längre tid.

De som ska få en stadigvarande förflyttning har fått veta sist av alla vad som ska hända med deras tjänster. Informationen kommer dessutom med kort framförhållning. 

– Det är väldigt tråkigt och hanteringen är konstig överhuvudtaget. I somras när våra medlemmar, och alla andra fackliga medlemmar som är berörda, fick information om att de skulle omplaceras fick de 48 timmar på att tacka ja eller nej till erbjudanden, säger hon och tillägger:

– Erbjudandet kom i semestertider och det var svårt att få tag i de arbetsplatser de hänvisades till. Ska man vara krass, tackar man nej så hamnar man på listan på varslet.

undefined
Region Östergötlands vårdcentral i Mjölby har fått sämre ekonomi och har redan blivit av med personal.

Mjölby vårdcentrals verksamhetschef Christina Jansson bemöter kritiken:

– Det är mycket olyckligt att vi tappar vår rehabkoordinator, men på grund av att vi har ett ekonomisk underskott så betyder det att fem personer kommer att behöva lämna oss. Det ekonomiska underskottet beror till största delen på tappet av patienter till den privata vårdcentralen och därmed förlorar Mjölby vårdcentral ersättning.

Hon uppger att varselprocessen hanterats centralt i regionen och att den har varit svår att påverka. 

– Våra medarbetare har fått all information som framkommit till oss under hela vägen. Omställningsprocessen har delvis inneburit snabba beslut men också lång väntan på besked för enstaka. Detta har skapat oro i hela medarbetargruppen och har varit en jobbig process som påverkat oss alla, säger hon och tillägger:

– Vår plan är att vi kan ha kvar rehabkoordinatoruppdraget till en mindre del, vilket är viktigt bland annat för att avlasta våra läkare med sjukskrivningsprocessen och förbättra för våra patienter. Den resursen kommer att tas från befintlig bemanning.

Hon bekräftar även att tre läkare har slutat men att de jobbar för att förstärka läkarbemanningen så gott det går med tanke på ekonomin.

– För att vi ska ha god tillgänglighet och en bra arbetsmiljö för läkarna är det viktigt att kunna rekrytera, vilket vi också arbetar med hela tiden.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Regionens varsel i Mjölby

Fem tjänster tas bort på Mjölbys vårdcentral: en dietist, en kurator, en undersköterska och en arbetsterapeut (som har uppdrag som rehabkoordinator). Dessutom görs två tjänster som vårdadministratörer om till en. 

För de anställda innebär det att två sägs upp, två flyttas till annan verksamhet, två har slutat självmant och en vårdadministratör flyttas till vårdcentralen från annat håll för att ersätta de två som sägs upp.

Flera av de tjänster som tas bort på vårdcentralen har delats med andra vårdcentraler som kurator och dietist. 

Utöver dessa tjänster har tre läkare slutat sedan i somras av olika skäl.

I regionens varsel är läkare och sjuksköterskor undantagna från uppsägningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!