250 000 kronor måste kommunen betala i vite om inte de ombyggda lokalerna står klara senast maj månads utgång. Det har verket slagit fast i ett vitesföreläggande.
Arbetsmiljön på socialförvaltningens utredningsenhet i Mjölby stadshus har flera gånger varit under inspektion och kommunen har fått kritik för lokalernas många brister, som inte bara drabbar den egna personalen, utan även besökande klienter, samt personal och besökare på biblioteket intill. Bland andra personal som handlägger individ- och familjeomsorgsutredningar tar emot besök i lokalerna.
Det handlar om brist på väntrum och toaletter för besökande klienter, dålig ljudisolering mellan besöksrummen, samt för litet antal besöksrum.
Kommunens svar på den upprepade kritiken har varit att man håller på att utreda förvaltningens lokalbehov i stort, och att man vill invänta resultatet av den utredningen. Socialen har lokaler på flera platser i Mjölby.
Just nu bygger industrifastighetsbolaget Fami lokaler åt socialen längst upp på Industrigatan. Men i de lokalerna ska den verksamhet flytta in som fanns i den nu rivna byggnaden "Medaljen" på Kyrkogatan. Det handlar om Råd och stöd, fältarbetare med flera. Inflyttning i början av nästa år.
Arbetsmiljöverket har dock inte nöjt sig med kommunens förklaringar till dröjsmålet, utan sätter nu ett ekonomiskt hot i verket, i form av vitesföreläggande.
– Vi kommer att bli färdiga med ombyggnaden i stadshuset till maj. Det måste vi, säger enhetschef Anders Granquist.
En arbetsgrupp med folk från social- och teknisk förvaltning arbetar med frågan nu. En sak som de måste ta ställning till är om – och i så fall hur – personalen ska flytta tillfälligt under ombyggnaden.
– Det är sannolikt inte möjligt att bedriva verksamheten där under byggtiden. Vi hyr lokaler av Blåklintsbus vid Stallhöjden (före detta SJ-skolan/reds anm) och kanske kan de ha tillfälliga lokaler där.
Det är inte aktuellt att även utredningsavdelningen flyttar till de nya lokalerna på Industrigatan, enligt Anders Granquist. Efter ombyggnad ska den tillbaka in i stadshuset.
Arbetsmiljöverket vill även försäkra sig om att kommunen inte passar på att överlåta verksamheten till annan utförare och därmed undgår vitesföreläggandet. De skriver att de har erfarenhet av att så skett ibland.