April och maj månad kan bli de bästa någonsin för ASM Foods AB i Mjölby. Nu talar vd:n Roger Altsäter om att man inom en femårsperiod kanske måste bygga ut fabriken.
– Vi har just nu väldigt många intresserade kunder i Europa. Går alla de affärerna i lås kommer vi att behöva behålla mer tillfälligt anställd personal än vad vi brukar efter sommaren. Förra året hade vi 120 anställda, nu är vi 150. Jag tror att vi kanske kommer att hamna omkring 130, säger Altsäter.
"All time high"För 13 år sedan köptes ASM Foods AB upp av det danska konfektyrföretaget Carletti AS. Förra året sålde Carletti divisionen där ASM Foods ingår till Barry Callebaut – världens största chokladtillverkare, med huvudkontor i Zürich, Schweiz.
– Vi har kommit in i deras nätverk och det märker vi av just nu. April månad var all time high för oss, och maj månad ser ut att bli det också.
UpptäcktaASM Foods specialitet är ingredienser (choklad, sylt och caramel) med olika smaker och färger till exempelvis glass, konfektyr samt till bageri- och mejeriprodukter. Att man har kapacitet att producera i mindre volymer, som man sedan kan skala upp, gör det möjligt för exempelvis godisproducenter att testa en färg eller en smak. Eller lansera en säsongsbetonad produkt i en typiskt säsongsbetonad färg.
– Vi har varit bra på det här länge, men det är nu som som producenterna i Europa börjar upptäcka oss, mycket tack vare Barry Callebaut.
FemårsplanNu handlar det om att hantera expansionen på ett bra sätt. Enligt Roger Altsäter har man en femårsplan, som går ut på att öka produktionen med cirka 10 000 ton, till 28 000 ton.
– Fortsätter trenden betyder det att vi måste utöka med flera produktionslinor och då kanske vi även måste bygga ut fabriken.
Samtidigt har en bullerdiskussion blossat upp i Mjölby. Frågan är vad som ska hända med med kvarteret Rosenkammaren och det första bostadsbygget i Svartå strand. Området anses ypperligt för att skapa attraktiva, centrala bostäder i Mjölby. Redan har 900 personer visat intresse för att bo här.
Mer socker, mer ljudNärmaste granne till området är ASM Foods och industribullret kommer från fläktar, kyltorn och ett återkommande ljud för att skrämma bort fåglar. Och inte minst från sockerleveranserna, som är viktiga för fabriken som står för en del av ljudet. Leveranserna kommer att öka.
– Det är när vi suger in socker i fabriken som det uppstår ett tjutande ljud på slutet av varje insug. Vi kommer att att behöva fler leveranser per dygn i framtiden.
Vad gör ni åt det?
– Vi har stor förståelse för att vi måste hitta en lösning. Det handlar kanske om att bygga in bullret på något sätt. Vi vill samarbeta med kommunen i de här frågorna, säger Roger Altsäter.