Brottsplats: Polistaket i Mjölby

På polishusets tak arbetade två män utan arbetsskydd eller säkerhetslinor. "Att brottet sker på polishusets tak är bara synnerligen märkligt" , säger Per Lindholm, handläggare på Arbetsmiljöverket.

Farligt arbete. Mannen på taket arbetar med högtrycksvatten utan säkerhetslina eller fallskydd. "Oacceptabelt", säger en upprörd arbetsgivare.

Farligt arbete. Mannen på taket arbetar med högtrycksvatten utan säkerhetslina eller fallskydd. "Oacceptabelt", säger en upprörd arbetsgivare.

Foto: Mia Karlsvärd

Mjölby2016-08-11 05:30

Det var på tisdagseftermiddagen som Correns reportrar upptäckte de två arbetarna från redaktionsfönstret.

Två män stod på polishusets tak. En spolade rent taket med högvattentryck och en annan man stod bredvid och tittade på. Ingen av dem bar på någon säkerhetsutrustning, trots att det är förenat med direkt livsfara. Den dagen blåste det dessutom rätt kraftigt.

– Det är helt oacceptabelt, säger Per Lindholm, handläggare på Arbetsmiljöverket.

Arbetsgivare och beställare

Enligt Arbetsmiljöverket faller ansvaret på arbetsgivaren, men också på beställaren till uppdraget.

– Oavsett om man är svensk eller inhyrd arbetstagare utanför landet måste de och arbetsgivaren följa arbetsmiljöverkets regler. Dessa män får inte vistas på taket utan fallskydd.

Enligt Per Lindholm är fall till lägre nivå en av de vanligaste orsakerna till att personer omkommer eller blir allvarligt skadade på takarbeten. Det finns därför krav på att man ska förebygga fallriskerna redan vid höjder på två meter eller mer vid byggnads- och anläggningsarbete samt andra uppdragsarbeten.

Mikael Sundström, teknisk förvaltare för Hemfosa AB, blir förvånad. Att arbetarna inte använt säkerhetsutrustning hade han ingen aning om. Han säger att taket på polishuset har målats om och att det ska finnas en skyddslina runt hela fastigheten.

– Alla som jobbar åt oss ska ha personlig säkerhetsutrustning som består av livlinor och selar när de är uppe på taken. Vi har dessutom en säkerhetskurs där alla anställda och uppdragstagare skriver på ett avtal om att de alltid ska använda säkerhetsutrustning, säger han.

"Jag har pratat med killarna"

När Corren kontaktar arbetsgivaren till de två männen blir han väldigt upprörd över informationen.

– Vi accepterar under inga omständigheter arbete utan sele. Och det spelar ingen roll om man är på taket i endast fem minuter. Jag har pratat med killarna. De har hunnit montera ner takräcket och livlinorna efter en ommålning. Sedan har de självmant bestämt sig för att spola rent med vatten. De trodde det skulle ske fort. Tyvärr har de tänkt fel. Det ska inte hända igen.

Så säger lagen

1 januari 2015 införde Arbetsmiljöverket förändrade regler gällande säkerheten i samband med takarbete.

Det är inte tillåtet att vistas på tak utan någon form av taksäkerhet och fallskydd.

Upptäcker Arbetsmiljöverket arbetsmiljöbrott kan arbetet avbrytas omedelbart och vite utfärdas.

Det är endast arbetsgivaren och inte arbetstagaren som bär ansvar för att skyddsanordningarna efterföljs.

Om föremål trillar ner från taken, eller om det finns risk för att föremål trillar ner polisanmäls företaget.

Privatpersoner undantas från reglerna.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!